Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хитачи" не потвърди дали се оттегля от проектa за АЕЦ във Великобритания

Японският конгломерат Hitachi Ltd. заяви, че "не е взето официално решение" за бъдещето на изгражданата с негово участие атомна електроцентрала в Обединеното, коментирайки по-ранна информация, че компанията се оттегля от проекта.

Агенция Nikkei Asian Review съобщи по-рано в петък, че Hitachi Ltd. е решила да замрази своя проект за 3 трлн. йени за АЕЦ във Великобритания и да обяви специална загуба от около 2 млрд. долара за японската финансова годината, приключваща през март. Според същата информация Hitachi ще гласува планираното спиране на проекта на заседанието на борда на директорите през следващата седмица.

Според Hitachi стойността на активите в изгражданата в Северен Уолес атомна електроцентрала Horizon са за 296 милиарда йени към края на септември 2018-а. Ако проектът действително бъде замразен, японският конгломерат ще отчете специална загуба между 200 и 300 млрд. йени (над 2 млрд. щатски долара).

Информацията на агенция Nikkei идва след като друг японски индустриален конгломерат, Toshiba Corp., отмени своя британски проект NuGen, след като американската компания за ядрени реактори Westinghouse фалира и не успя да продаде NuGen на компанията Korea Electric Power Corp.

"Понастоящем не е взето официално решение в това отношение, докато Hitachi оценява проекта Horizon, включително потенциалното му преустановяване и свързаните с него финансови последици от гледна точка на икономическата рационалност като частна компания“, заявиха официално от японската компания.

"Великобритания и Япония продължават да полагат усилия", посочи изпълнителният вицепрезидент и изпълнителен директор на Hitachi Тошиказу Нишино, цитиран от Ройтерс. "Не е лесно да се водят преговори, но не сме се отказали и все още работим по проекта", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени