Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букмейкърските коефициенти за Брекзит залози показват, че процесът ще се забави, или дори никога няма да се случи

Процесът на Брекзит ще се забави във времето, или дори може да бъде отменен след огромното поражение, което понесе британския премиер Тереза Мей в парламента на страна във вторник късно вечерта. Това показват коефициентите за залози на британските букмейкъри и на британските борси за залози, съобщава агенция MarketWatch.

Залозите при водещата борса Betfair вече дават шанс от цели 80%, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (или Брекзит) ще се отложи във времето след официалната дата на 29-и март тази година. Непосредствено преди Нова година тази възможност се оценяваше на едва 33 на сто. Сегашните заложи също така показват и вероятност от 25%, че Брекзит може да бъде отложен до 2022-а година, или дори, че излизането от ЕС никога няма да се осъществи.

"Виждаме редица индикации, че влизането в сила на Члена 50 от Европейския договор ще бъде отложено след 30-ти март", заяви Ейми Джоунс, говорител на компанията-майка на Betfair - Paddy Power Betfair. Член 50 е техническата мярка, чрез която Великобритания ще напусне Европейския съюз. "Сега шансовете за такова отлагане се котират 1 към 4 (или вероятност от 80%), след като в края на декември залозите за това бяха 2 към 1 (или около 33%)", добави тя.

Ейми Джоунс добави, че се увеличават и залозите за провеждането на втори референдум за Брекзит, за да се излезе от настоящата безизходна политическа ситуация. Първият референдум през юни 2016-а година хвърли в шок както Великобритания, така и целия свят, след като британците гласуваха за напускане на ЕС.

Много трудно договорената сделка с ЕС на британския премиер Тереза Мей с Брюксел беше разбита на пух и прах във вторник вечерта, след като 432 британски депутати гласуваха против нея и едва 202 я подкрепиха.

Това беше най-унизителното парламентарно поражение от страна на британски премиер в съвременната история на Обединеното кралство и при обичайни обстоятелства, трябваше да бъде последвано автоматично от оставката на министър-председателя, отбелязват водещите политически анализатори във Великобритания.

В сряда вечерта Тереза Мей ще бъде изправена пред вот на недоверие в Парламента на страната, въпреки че настоящите залози са, че тя ще оцелее. Предложението за "вот не недоверие" е парламентарно гласуване за сваляне на действащото правителство.

Много от членовете на нейната управляваща Консервативна партия не подкрепиха снощи Брекзит сделката, която Тереза Мей беше договорила с Европейския съюз, но в същото време те не желаят да се отиде на общи предсрочни избори, които те рискуват да загубят. Трябва да се има предвид вота на недоверие беше иницииран от Джереми Корбин, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, идващ от крайно лявото и радикално социалистическо крило на партията.

Пазарът на хазартни услуги има дълго родословие в свободната регулаторна среда на Великобритания и понякога е добър индикатори при сигнализирането на политически изненади. Неотдавнашно проучване на Университета в Кеймбридж установи, че залаганията на борси като Betfair са свършили по-добра работа при предвиждане на шокиращия изход от Брекзит референдума през 2016-а година, отколкото някои други пазари или проучвания на социологически агенции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна