Eмисия новини
от 09.00 часа

ЕК поиска мандат за търговски преговори със САЩ

Европейската комисия предложи в петък два мандата за търговски преговори със Съединените щати, имащи за цел намаляване на митническите тарифи за промишлени стоки и задълбочаване на регулаторното сътрудничество между Европейския съюз и САЩ, съобщава Ройтерс.

Мандатите, които ще трябва да бъдат одобрени от 28-те държави-членки на ЕС, са в съответствие с предварителното трансатлантическо споразумение, сключено през миналия юли, посочват от Комисията.

В резултат на това предварително споразумение, договорено от Доналд Тръмп и от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на САЩ се съгласи да отложи въвеждането на мита за вноса на автомобили от ЕС, докато двете страни преговарят за подобряване на търговските връзки между тях.

Европейският съюз е готов да обсъжда в преговорите за свободна търговия със Съединените щати тарифите за автомобили, но не желае да бъдат премахнати митата върху селскостопанските продукти.

"Има много неща, които не са обхванати в предлаганите от комисията преговорни мандати. Ние не предлагаме преговори със САЩ за намаляване или премахване на на митата за селскостопанските продукти", заяви на пресконференция еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

"Тази област беше оставена извън, подобно на много други теми, при които би било трудно да се постигне споразумение", отбеляза тя, добавяйки, че ЕС не планира да възобнови широките преговори, известни като TTIP, които преди време изкараха на протести хиляди по улиците на Европа, посочва Ройтерс. Спортното търговско споразумение между ЕС и САЩ, известно като Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP), беше договорено навремето, но така и не беше официално одобрено от администрацията на бившия американски президент Барак Обама.

Двата мандата за преговори, които трябва да бъдат одобрени от правителствата на ЕС, ще доведат до преговори за премахване на тарифите за промишлени стоки и за правилата, които позволяват стоките, освободени за продажба в Съединените щати, да се продават в Европейския съюз и обратно.


Още от

EVN – България търси клиенти с идеи

публикувано на 17.10.19 в 08:14
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45