Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските борси за четвърта поредна сесия след спекулации, че САЩ ще намалят митата за Китай

Европейските борси се присъединиха към глобалното възходящо рали на световните фондови пазари след информацията на "Уолстрийт джърнъл", че САЩ могат да намалят митата за вноса на китайски стоки, което би довело до скорошно разрешаване на търговските спорове между двете водещи световни икономики.

Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,5% към най-високо ниво от началото на декември, регистрирайки повишение за четвърта поредна сесия на търговия и е на път да отбележи седмичен растеж от близо 2 на сто.

Надеждите за разрешаване на търговските спорове между САЩ и Китай се отразяват най-позитивно на немския фондов индекс DAX, като той нараства с 2,1%, тъй като германските експортно-ориентирани компании биха се оказали силно печеливши от подобен позитивен сценарий.

Френският индекс CAC 40 пък се повишава с 1,6%, италианският MIB - с 1,18%, а британският FTSE100 - с 1,74%, въпреки че за сега политическите дебати в Обединеното кралство относно "План Б" за Брекзит споразумението с ЕС остава в задънена улица.

Акциите на Renault поскъпват с 1,73%, след като френската автомобилна компания обяви, че продажбите ѝ на автомобили през 2018-а година са нараснали с над 3 на сто.

На другия полюс са акциите на Telecom Italia, които се понижават с цели 6,4%, след като компанията отправи предупреждение относно печалбите си за изминалата година.

Повишения с около 1,5% има при акциите на петролните компании с оглед на днешното поскъпване на цените на черното злато обратно към техните едномесечни върхове, достигнати на 11-ти януари.

Фючърсите и на трите основни американски фондови фючърси се намират на позитивна територия преди старта на петъчната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нарастват със 160 пункта (с 0,66%), на S&P500 - с 0,51% и на технологичния индекс Nasdaq 1000 - с 0,52%, след като новината на "Уолстрийт джърнъл" допринесе за тяхно възходящо движение и в края на търговията в четвъртък с между 0,67% и 0,76%.

Преди началото на днешната търговия индексите DJIA и S&P500 се повишават с 1,5% в рамките на отминаваща седмица, а Nasdaq Composite - с 1,6%. Това предполага, че Уолстрийт ще излезе на печалба за четвърта поредна седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна