Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

592 илача, покривани на 100% от НЗОК и лекуващи тежки болести, са на път да изчезнат от щандовете на огромна част от аптеките в страната, алармира МОНИТОР. Причината е, че Касата възнамерява да ореже двата лева за обработка на всеки от протоколите и рецептите за тях, които в момента им превежда. Очаква се предложението за това орязване да бъде разгледано на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК днес.

Mлечните продукти поскъпнаха през изминалата седмица, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Кравето сирене вече се търгува по 5,90 лв. за килограм на едро (+1%), докато кофичка кисело мляко струва 0,83 лв. (+1,2%), пише ТРУД. На борсите на едро литър прясно мляко се търгува по 1,56 лв. (+2%). Пакетче масло, обаче, стигна 2,35 лв. за 125 грама на тържищата на едро и отчете поскъпване с 5%. Имитиращите продукти също поскъпнаха с 1,3%, въпреки че проверка на “Труд” показа, че сиренето с палма изчезна от магазините, след като от 14 януари влязоха в сила новите правила за имитиращите продукти. Обяснението на търговците бе, че търсенето не е достатъчно голямо, за да осигурят отделен щанд за сирене и кашкавал с палмова мазнина. Преди влизането на регламента в сила през предходната седмицата (7-11 януари) цената им бе паднала с почти 3%. 

Българите посещаваме родните музеи безплатно в понеделник и четвъртък. Практиката е позната в цял свят и се ползва като опит за насърчаване на културния туризъм, информира МОНИТОР. Всички музеи по света дават възможност на посетителите си да влязат без да плащат вход. Такива дни обикновено за свързани с някой национален празник или с Международния ден на музеите. У нас подобно събитие е Нощ на музеите, която се провежда всяка година през май. Като част от грижата за клиентите, някои музеи предлагат безплатен вход в определени дни. В Националния исторически музей в София например може да се влезе гратис всеки последен понеделник от месеца, а посетителите със специфични потребности и децата до 7 години се възползват от офертата целогодишно.

След 11 месеца еквилибристики прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски, разказва СЕГА. Инцидентът с моторната шейна, управлявана от него, при който на 2 февруари м.г. загина 3-годишният му син, е случайност и Московски не носи отговорност за катастрофата. Няма данни за престъпление, смята прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура. Постановлението й е от 3 януари. Въпреки това в петък прокуратурата укри този факт и отговори на изданието, че няма нищо ново по делото. Мълчанието е стратегията й още от самото начало на този случай.

270 000 българи са с отнето конституционно право на глас след 2016 г., сочат изчисления на Националното сдружение на кметовете на малки населени местапише СЕГА. Става дума за промените, които бяха направени в Изборния кодекс и закона за административно териториално устройство при второто правителство на ГЕРБ. Тогава прагът за образуване на кметство бе вдигнат от 100 на 350 души с постоянен адрес, което пък доведе до назначаеми, а не избираеми кметове в над 1000 селища. По този повод представители на сдружението се срещнаха миналата седмица с президентския съветник по юридическите въпроси Емилия Друмева.

Комисията по досиетата се оплака от разузнавателните служби, църквата и партиите и на практика директно ги обвини, че не изпълняват закона, информира СЕГА. "Служба „Военна информация”, Държавна агенция „Разузнаване” и Българската православна църква не предоставят списъците с имена за проверка въпреки задължението си по закон и независимо от многогодишната кореспонденция". Това пише в доклада за дейността на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия. Докладът е за периода от 20 юли  до 20 декември 2018 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна