Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният изпълнителен директор на Renault Карлос Гон подаде оставка

Главният изпълнителен директор и председател на борда на компанията Renault Карлос Гон подаде оставка от постовете си в автомобилния производител, заяви в интервю френският финансов министър Бруно Льо Мер.

"Карлос Гон е подал оставка снощи", посочи пред телевизия Блумбърг г-н Льо Мер под време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "Сега е време да се определи и въведе новото управление на компанията", допълни той.

Съветът на директорите на френския автомобилен производител ще се срещне по-късно в четвъртък, за да замени Карлос Гос, като по този начин ще бъдат премахнати пречките относно устойчивите отношения с Nissan Motor Co. - японският производител на автомобили, с който Renault се намира в дългосрочен съюз.

Компанията вероятно ще определи Тиери Болоре, заместник-изпълнителен директор на Renault, за наследник на Карлос Гон като главен изпълнителен директор, а изпълнителният директор на Michelin - Жан-Доминик Сенард ще поеме председателството на компанията, според източници, запознати с въпроса, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Близки до компанията лица също така потвърдиха, че оставката на г-н Гон ще бъде представена на борда на директорите в четвъртък.

"Това, което е най-важно днес, е да подготвим бъдещето на Рено и бъдещето на съюза с Нисан", отбеляза френският финансов министър Бруно Льо Мер.

Досегашния шеф на Renault Карлос Гон се очаква да остане зад решетките поне още няколко месеца, след като във вторник бе отказано второ искане за освобождаването му под гаранция.

Той беше арестуван преди време в Япония и е изправен пред три отделни обвинения: две за недекларирани доходите за десетки милиони долари в продължение на осем години, а третото - за опит да прехвърли загубите от лични инвестиции върху компанията Nissan.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна