Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Предстоят задълбочени дискусии със САЩ по икономическите и търговските въпроси

Китай и Съединените щати ще имат задълбочени дискусии по икономическите и търговските въпроси по време на посещението на вицепремиера Лю Хъ в САЩ през следващата седмица, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Понастоящем двете страни са в контакт за подробни условия, свързани с посещението на Лю Хъ на 30-ти и 31-ви януари, посочи пред репортери говорителят на търговското министерство Гао Фън.

И той определи като неверни информациите, че Съединените щати са отменили консултациите с Китай, добавяйки, че двете страни поддържат тесни контакти.

"По време на предстоящите преговори на високо равнище и двете страни ще продължат да водят задълбочени преговори по различни икономически и търговски въпроси от взаимен интерес", посочи Гао Фън.

Ройтерс напомня, че американският президент САЩ Доналд Тръмп заплаши да увеличи от 2-ри март митническите тарифи до 25% от 10% на вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, ако до 1-ви март не бъде сключено търговско споразумение и ако Китай не предприеме стъпки за защита на интелектуалната собственост на САЩ. Тръмп също така искат Китай да прекрати политиките, които принуждават американските компании да прехвърлят технология на китайските си партньори, както и да позволи по-голям пазарен достъп за американските предприятия и намаляване на други нетарифни бариери за американските продукти.

Китай многократно омаловажи жалбите за злоупотреба с интелектуална собственост и отхвърли обвиненията, че чуждестранните компании са изправени пред принудителни трансфери на технологии.

Междувременно редица големи компании и от двете държави вече усещат негативния ефект от американските тарифи и от китайските контрамита. По-рано този месец Apple Inc. разтърси финансовите пазари, след като намали перспективите си за продажбите, обвинявайки слабото китайско търсене.

В сряда икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет пък заяви, че вярва, че САЩ и Китай могат да постигнат търговско споразумение до 1-ви март. Това мнение беше подкрепено и от оптимистични коментари на Доналд Тръмп относно напредъка, постигнат в преговорите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна