Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси въпреки влошаващата се бизнес активността в еврозоната

Основните европейски борсови индекси нарастват по време на търговията в четвъртък, като инвеститорите сякаш игнорират слабото проучване на агенция Markit, отчитащо по-нататъшно влошаване на икономическата активност в еврозоната през януари и акцентират върху по-добрите финансови резултати на водещи компании от двете страни на Океана и върху подновения оптимизъм относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

Вниманието на участниците на борсите на Стария континент се насочва постепенно към края на първото за годината заседание на Европейската централна банка (от 14:45 ч. наше време), поставяйки обаче по-голям акцент върху пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч.).

Европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,4%, въпреки че индексът PMI на общата бизнес активност в еврозоната се понижи през януари до ново пет и половина годишно дъно, като в същото време промишленият и сектор на услугите вече се намират близо до нивата на стагнация. Сигналите за продължаващо забавяне на европейската икономика и в началото на новата година обаче водят до отслабване на еврото към триседмично дъно около 1,1330 щатски долара, което е в подкрепа за експортно-ориентираните компании от еврозоната.

Германският фондов индекс DAX 30 нараства с 0,52%, докато френският индекс CAC40 се повишава с 0,83%, намирайки подкрепа от поскъпване на акциите на Renault с 1,74% след новината, че компрометираният и разследван от японските власти досегашен шеф на компанията Карлос Гон най-сетнe е подал своята оставка. Ръст с 1,91% бележат и акциите на Airbus, след като европейският самолетостроителен гигант обяви, че в случай на Брекзит без сделка, той ще премести своя бизнес от Обединеното кралство.

Най-здрав ръст от близо 10% има при акциите на STMicroelectronics, след като френско-италианската компания за производството на микропроцесори отчете ръст на печалбите и на приходите през последното тримесечие и в същото време представи позитивни прогнози за бизнеса си през втората половина на настоящата година, отслабвайки пазарните притеснения за по-нататъшно влошаване на полупроводниковата технологична индустрия в глобален план.

Печалбата на STMicro скочи през последното тримесечие на 2018-а с цели 35% до 418 млрд. долара, а приходите се повишиха със 7,4% до 2,65 млрд. долара, като очаква растежът да се ускори през втората половина на 2019-а година. Трябва да се има предвид, че iPhone-ите на Apple са един от основите клиенти на процесори на STMicro, като има и редица азиатските клиенти, които купува микроконтролерите на технологичната компания, използвайки ги в различни електроуреди - от перални до микровълнови печки.

Акциите на STMicro са листваните на борсите в Париж и в Милано, като техният растеж оказва подкрепа както на основния френски фондов индекс CAC40, така и на италианският MIB, който нараства с 1,14%.

Единствено индексът на борсата в Лондон FTSE100 се търгува около и малко под негово вчерашно ниво на затваряне с оглед на поскъпването на британската лира спрямо долара и еврото, след като лидерът на опозиционната Лейбъристка партия даде знак за подкрепа на изменение, което би могло да избегне Брекзит без сделка при предстоящото през следващата седмица гласуване в парламента на страната.

С интерес се очаква края на първото за годината заседание на ЕЦБ, въпреки че не се очаква промяна на лихвената политика. Акцентът обаче ще бъде поставен върху пресконференцията на Марио Драги и неговите коментари за продължаващото забавяне на европейската икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна