Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Малмстрьом е уверена, че САЩ няма да повишат вносните мита за европейските автомобили

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви в четвъртък, че е убедена, че Съединените щати няма да изпълнят заплахата си да вдигнат митата за европейските автомобили, но добави, че ЕС е готов да отговори, ако това бъде направено, съобщава Ройтерс, цитирайки нейно изказване по време на Световния икономически форум в Давос.

Преди време президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи митнически тарифи за вноса на автомобили от цял ​​свят, както направи през март миналата година с митата върху вноса на алуминий и стомана, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер договори през юли споразумение за "прекратяване на огъня", докато се водят търговските преговори между ЕС със Съединените щати.

Говорейки на конференция на Световния икономически форум в Давос, Сесилия Малмстрьом заяви, че споразумението Тръмп - Юнкер, което отложи тарифите по време на търговските преговори, се е опитало да намери обща основа.

"Ако то бъде нарушено от САЩ, ние ще трябва да отговорим. Не искаме да го правим. но ще трябва да го направим. Ние обаче сме уверени, че няма да се стигне до облагане с високи мита на вноса на европейския автомобили в САЩ", подчерта тя.

Малмстрьом отбеляза, че както европейската, така и американската автомобилна промишленост съвсем ясно са заявили, че не искат да се налагат 25-процентни мита, тъй като подобна търговска бариера би била лоша и за двете икономики.

Правната форма за митническите тарифи, известна  като "Раздел 232", на която се позовава Доналд Тръмп, означава, че ЕС би бил заплаха за националната сигурност за Съединените щати, посочи европейският комисар. "Никога не бихме приели това. Ние сме приятели и съюзници и не сме заплаха за националната сигурност. Така че се надяваме, че това няма да се случи", отбеляза в заключение Сесилия Малмстрьом.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна