Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси се люшкат между изявлението на Фед и слабите икономически данни

Европейките фондови пазари стартираха търговията в четвъртък на позитивна територия, тъй като инвеститорите приветстваха сигналите от страна на Федералния резерв за възможен край на политиката на повишаване на американските лихви.

Последва париране на голяма част от първоначалните печалби в резултат на новата серия слаби икономически данни от еврозоната. Според Евростат БВП на еврозоната нарасна за второ поредно тримесечие с най-слабо темпо от четири години насам, докато Италия се оказа в "техническа рецесия" в края на 2018-а година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,5% при старта на днешната търговия като реакция на снощните решения на Фед, преди обаче да излезе на негативна територия, понижавайки се с 0,23% в ранния следобед, тъй като инвеститорите реагираха негативно на слабите данни за икономическия растеж на стария континент. Въпреки днешното понижение индексът Stoxx Europe 600 е на път да отбележи месечен ръст от около 5,7 на сто.

Германският индекс DAX 30 пък се понижава с 0,5%, заличавайки сутрешен ръст от 1%, тъй като продажбите на дребно в страната се понижиха през декември с цели 4,3%, отбелязвайки най-силен спад от 11 години насам. Последваха относително стабилни данни за германската безработица в началото на новата година.

Френският фондов индекс CAC40 също стартира с повишение от 0,7% преди да се върне към негово вчерашно ниво на затваряне, докато италианският индекс MIB се понижава с 0,65% в резултат на данни на Istat, показващи, че икономиката на Апенините се оказа в техническа рецесия в края на миналата година.

Британският индекс FTSE100 обаче нараства с 0,5%, намирайки подкрепа от позитивни новини за водещи компании като Royal Dutch Shell и Diageo. Акциите на Royal Dutch Shell нараства с 3,6%, след като петролният гигант съобщи за по-висока печалба през последното тримесечие. Ръст с 4,3% бележат и акции на Diageo, тъй като голямата компания за напитки обяви, че е одобрила програма за допълнително обратно изкупуване на акции за 600 млн. паунда.

На другия полюс са акциите на Nokia, които се понижават с 2,3%, след като компанията заяви, че очаква нестабилен финансов растеж през 2019-а година във връзка с времето за пускане на мобилни мрежи от пето поколение (5G). Това се отрази негативно на целия европейски телекомуникационен сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна