Eмисия новини
от 07.00 часа

Мазнините, а не месото в диетата на предците ни увеличили обема на мозъка

Еволюция на човешкия череп

Високото съдържание на мазнини в диетата на предците ни е довело до увеличаване на размера на мозъка и появата на съвременен тип човек, твърдят учени в научна публикация в сайта Phys.org, предаде БГНЕС.

Антрополозите от университета американския университет Йейл поставят под въпрос предположението, че консумацията на месо е решаващ фактор за развитието на Homo sapiens.

Според тях преди около 4 милиона години хоминидите, които са предци на хората, развили вкус към мазнините заради използването на костен мозък, извлечен от големи животни, убити от хищници. Това им е дало преимущество, защото мазнините са в състояние да компенсират дефицита на калории.

Според изследователите осигуряването на достъп до мазнини и консумирането на месо изисква различни подходи. За консумацията на месо били необходими остри каменни инструменти, а костният мозък се добивал с разбиване на костите с камък.

На древните хоминиди обаче им се е наложило да измислят нови начини за лов на едри бозайници, за да не зависят от наличието на трупове на животни, убити от хищници.

В публикацията учените допълват, че използването на месни протеини не е енергийно ефективно при липса на мазнини. За тяхната асимилация се изразходва повече енергия, отколкото се разпределя накрая. Това елиминира възможността извличането на енергия от месото на животните да доведе до растеж на мозъка.

Според новата хипотеза централната нервна система вероятно е започнала да се развива много преди изобретяването на топлинната обработка на животинската храна, което улеснява храносмилането и разрушава потенциално патогенни микроорганизми.

Още от