Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тесла вече осъществи първите си доставки за електромобили "Модел 3" в Европа

"От утре електромобилите ще започнат да се движат", написа Илон Мъск в Туитър

Снимка: БГНЕС

Въпреки известни затруднения, американската компания Tesla Inc. направи в сряда първите си доставки на седани "Модел 3" (Model 3) за Европа, като някои от тях ще отидат при купувачи, които имаха заявки за тези електромобили от почти три години.

Агенция MarketWatch цитира блога Electrek, който съобщи, че автомобилите са били доставени в сряда, след като товарен кораб от Калифорния е пристигнал на пристанище в Белгия. Някои от купувачи са били поканени да вземат колите си, но по-късно им е казано, че ще трябва да почакат до следващия ден.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск призна в сряда посредством послание в Туитър за наличието на "неочаквани предизвикателства", но допълни: "От утре автомобилите вече ще са в движение".

Към януари компанията Tesla имаше почти 14000 поръчки от Европа за електромобила Model 3, съобщава Electrek, като най-много са били поръчките от Норвегия и Германия. В блога също така се казва, че се очаква Tesla да достави около 3 000 седани "Модел 3" седмични през следващите няколко месеца.

В писмо до служителите на компанията през миналия месец, Илон Мъск отбеляза, че доставките на по-високия клас електромобили Model 3 за Европа и Азия ще бъдат от решаващо значение за постигане на рентабилност. В същото писмо той посочи, че колите от Модел 3 от средния клас трябва да бъдат доставени до всички пазари до средата на месец май.

Междувременно стана ясно, че Тесла планира да изгради огромна фабрика за литиево-йонни батерии в Европа, вероятно в Германия.

Стартирането на европейските доставки съвпада с обявеното намаляване на цените в САЩ, като от Tesla орязаха с още 1100 долара цената на Model 3, за да компенсира вече изтеклите федерални данъчни кредити.

MarketWatch отбелязва, че в рамките на последните 12 мeсеца акциите на Tesla спаднаха с около 5%, като в същото време широкият фондов индекс S&P500 се повиши с 1,3 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна