Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт стартира на червено за трета поредна сесия на търговия

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира петъчната търговия с понижение за трета поредна сесия на търговия за пръв път в рамките на тази година с оглед на засилващите се притеснения за глобалния икономически растеж и отслабващите се надежди за скорошно търговско споразумение между САЩ и Китай.

Индексът DJIA се понижава с около 250 пункта (спад с 1%), връщайки се обратно под психологическата бариера от 25 000 пункта, широкият индекс S&P500 се понижава с 0,84%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,72%.

И трите водещи фондови индекса се очертава да излязат на загуба за трета поредна сесия на търговия за пръв път в рамките на 2019-а година и да отчетат първи седмични понижения след шест поредни седмици на солиден растеж.

                                                                                                              Графика на индекса S&P500

Снимка

Инвеститорите изглеждат притеснени от хода на търговските преговори между САЩ и Китай, след като президентът Доналд Тръмп потвърди информациите, че не планира да се срещне с китайския президент Си Цзинпин преди 1-ви март - определената от двамата лидери крайна дата за постигане на търговска сделка, преди администрацията на Белия дом да изпълни заканата си да повиши митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Подновените опасения за хода на търговските преговори се подсилват и от информация, че през следващата седмица Доналд Тръмп ще подпише изпълнителна заповед, налагаща забрана на използването на китайско телекомуникационно оборудване в безжичните мрежи в САЩ.

Тревогите около глобалния растеж също вредят на досегашното позитивно инвеститорско настроение на Уолстрийт, след като забавянето на китайската икономика вече удари Европа, което се потвърждава от серията слаби икономически данни от еврозоната и силно занижените "зимни прогнози" на Европейската комисия. В свой последен анализ Дойче банк дори предупреди, че еврозоната и в частност Германия са "близо до рецесия" .

След края на вчерашното си редовно заседание Английската централна банка също намали рязко прогнозите си за растежа на британската икономика, визирайки все още голямата неяснота около процеса на Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна