Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на световните борси след сделката в Конгреса на САЩ, целяща избягване на нов правителствен "шътдаун"

Инвеститорите остават оптимисти и за хода на търговските преговори между САЩ и Китай

Световните фондови пазари реагират позитивно на информацията от късно снощи за постигане на предварително споразумение между демократи и републиканци в Конгреса на САЩ, целящо предотвратяване на нов правителствен "шътдаун" (временно прекратяване на работата на част от федералното правителство в резултат на спряно финансиране).

Двете основни партии се договориха за отпускане на около 1,4 млрд. долара за изграждане на предпазни съоръжения по протежение на 55 мили (около 80 километра) от границата на САЩ с Мексико, което обаче е доста под исканите от президента Доналд Тръмп 5,7 млрд. долара за изграждане на солидна стена в протежение на 215 мили. В същото време обаче демократите в Конгреса вероятно са направили отстъпка по отношения на тяхното настояване за премахване на лимита на арестите на нелегални имигранти във вътрешността на страната.

В резултат на информацията за постигнато предварително споразумение фючърсите на трите основни американски фондови индекса бележат растеж на извънборсовата търговия, като инвеститорите продължават да бъдат оптимистично настроени и относно течащите от вчера насам нови търговски преговори между САЩ и Китай.

Фючърсите на индекса DJIA се повишават с над 150 пункта (с 0,66%) в началото на днешната европейска търговия, след като в понеделник индексът на "сините чипове" се понижи слабо с 0,2% за четвърта поредна сесия на търговия. Фючърсите на широкия индекс S&P500 пък нарастват с 0,6%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,76%, след като вчера те успяха да приключа на позитивна територия, повишавайки се скромно с между 0,07% и 0,13%.

Азиатските и европейските борси също реагират позитивно на новината, че може би ще бъде избегнат нов правителствен "шътдаун" в САЩ, като и тук инвеститорите показват оптимизъм относно хода на важните търговски преговори между Вашингтон  и Пекин през настоящата седмица.

Китайският водещ индекс Shanghai Composite се повиши с 0,68% след вчерашен отскок с цели 1,36%, японският индекс Nikkei пък нарасна с 2,61%, южнокорейският Kospi - с 0,45%, австралийският ASX 200 - с 0,3% и индексът Hang Seng - с 0,1%.

Европейските борси също стартират с добри повишения за втора поредна сесия на търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,56%, задълбочавайки скока от понеделник с 0,85%, докато германският индекс DAX30 се повишава с 1,21% след вчерашен ръст с 1,1%. Френският индекс CAC40 се повишава в началото на търговията с 0,73%, а британският FTSE100 - с 0,36%, след като и те отбелязаха солидни повишения в началото на седмицата съответно с 1,0% и с 0,8%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени