Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно понижение на производството в ЕС и в еврозоната през декември и рязък спад в България

През декември 2018-а година индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз отбелязаха пореден по-силен от очакваното спад, показват данни на Евростат, като в същото време производство в България отбеляза дори още по-солидно понижение.

Производството в рамките на еврозоната се сви през декември с 0,9% спрямо ноември, когато се понижи с цели 1,7% (най-солидно влошаване от февруари 2016-а година) и при очаквания за доста по-умерен спад с 0,4 на сто.

Поредно понижение регистрира производството на стоки с недълготрайна употреба (спад с 1,5%), на средствата за производство (също с 1,5%) и на енергия (с 0,4%), докато производството на стоки с дълготрайна употреба се увеличи с 0,7 на сто.

Спрямо година по-рано индустриалното производство в еврозоната се сви през декември с цели 4,2% след понижение с 3,0% през ноември и очаквания за спад с 3,3 на сто, отбелязвайки най-солиден спад от 2009-а година насам. Средствата за производство пък се понижиха с цели 5,5% спрямо година по-рано след спад с 4,4% през ноември.

Днешните данни са поредно доказателство за запазване на тренда на забавяне на икономическия растеж в еврозоната, като по-рано този месец Европейската комисия прогнозира отслабване на растежа на БВП в региона на единната валута през 2019-а година до 1,3% от 1,9% през 2018-а година.

Производството в целия Европейски съюз се понижи през декември с 0,5% спрямо ноември, когато се сви с 1,2%, като на годишна база беше индустриалното производство се понижи с 2,7% след спад с 1,9% през предходния месец.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България пък се понижи през декември с цели 2,3% спрямо ноември, когато нарасна с 0,4 на сто. Това представлява първо влошаване на производството в нашата страна от три месеца насам, като по-голям спад беше отчетен в едва четири от останалите страни-членки на Европейския съюз.

На годишна база индустриалното производство в България се понижи в края на 2018-а с цели 3,8% след повишение с 1,2% през ноември, излизайки на негативна територия за втори път през последните четири месеца. По-голям спад на производството през декември беше отчетен в шест от останалите членове на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна