Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин подготвя приватизацията на ипотечните гиганти Freddie Mac и Fannie Mae

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Стивън Мнучин работи по редица предложения, които да заобиколят Конгреса при процеса на приватизация на Freddie Mac и Fannie Mae - двете най-големи ипотечни гаранционни компании в САЩ, съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс".

Източници на финансово издание, запознати с въпроса, твърдят, че предприетите от Мнучин едностранни мерки се дължат на неотдавнашните разделения във Вашингтон по този важен въпрос.

С оглед липсата на подкрепа от двете водещи партии, Стивън Мнучин може да прибегне до рекапитализация на двете големи финансови институции, като по този начин им позволи да навлязат на частния пазар такива, каквито са към момента. Друга възможност за администрацията на президента Доналд Тръмп ще бъде да запази и двете ипотечни компании под досегашния специален държавен контрол и да ги рекапитализира, докато те все още са под контрола на правителството.

Най-големи ипотечни гаранционни компании в САЩ - Freddie Mac и Fannie Mae се намират под специален държавен надзор след финаnсова криза през 2008-а година, който позволява правителствен контрол върху двете агенции, но без да бъдат поемани пасивите в техните публични баланс. Трябва да се има предвид, че две ипотечни компании бяха до голяма степен отговорни за последната голяма кредитна криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна