Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Обучението срещу пране на пари става нов сладък бизнес, извежда в заглавие СЕГА. Новият закон за прането на пари, който предвижда задължителни обучения за десетки хиляди души, отвори добра бизнес ниша за организаторите на семинари. Фирми вече предлагат обучения и обещават сертификати. Цените в онлайн обявите са между 180 и 240 лв. на участник, като за повече записани от дадена фирма има отстъпки. На финала обучените ще държат изпит и който има по-малко от 70% верни отговора, ще ходи на поправителен.  Освен бизнеса задължени да се обучат са кметове, политически партии, фондации, спортни клубове. Всички те трябваше да изпратят до петък в ДАНС уведомленията си за обучение на служителите си през 2019 г., а до май трябва да пратят и подробни планове. ДАНС блокира в последния ден от седмицата - и физически, и дигитално. Пред агенцията се изви опашка, а предоставеният имейл се препълни и спря да приема изпратените планове, алармираха счетоводители. Това е една от професиите, засегнати от новите правила, а форумите за счетоводство прегряха от възмущение.

Учителските отпуски отново разбуниха гилдията, четем още в СЕГА. Въпросът какъв вид отпуск трябва да се ползва в случай на грипна или дървена ваканция за пореден път разбуни учителската гилдия. Този път проблемна се оказва нова точка в колективния трудов договор, според която определените за неучебни дни по време на грипна епидемия се считат за "неприсъствени". тълкувания на въпросната разпоредба и създалото се напрежение от Съюза на работодателите в системата на народната просвета изпратиха покана до социалните партньори за предоговаряне на въпросния текст. Досега при грипни или дървени ваканции нямаше изрични разпоредби. Пред учителите имаше три варианта - да излязат в платен годишен отпуск (в рамките на полагаемите им се 48 дни на година или 56 за синдикални членове), да продължат да ходят на работа или да си пуснат болничен. Тази година за първи път в колективния трудов договор е предвиден текст, с който неучебните дни, обявени по задължително предписание на компетентен орган, определен с нормативен акт, се считат за "неприсъствени".

Харчим по 280 лева годишно за здраве, изчислява МОНИТОР. Българите харчат все повече за здравеопазване, за алкохол и цигари. Според данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева. При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017г., консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек. В Европейския съюз пушачите намаляват, но не и в България. Според доклада дори се пушат повече цигари спрямо предходни години, въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.

Имаме по 3000 лв. за втора пенсия, научаваме от ТРУД. Работещите българи имат средно по близо 3000 лв. за втора пенсия, натрупани в личните им партиди в универсалните пенсионни фондове, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на 2018 г. Конкретната сума на всеки човек зависи от годините, през които се е осигурявал и официалните му доходи, върху които са изчислявани вноските. Хората на възраст между 15 и 19 години, които отскоро работят и се осигуряват, имат по близо 120 лв., натрупани за техните старини. А хората на 55-59 г., които само след няколко години ще се пенсионират, имат в универсалните фондове средно по 3723 лв. Това обаче също е доста малка сума за да осигури получаването на прилична пенсия. Мъжете имат малко повече натрупани пари за втора пенсия от жените, сочат данните на КФН.

Търговският дефицит на България расте ударно през 2018 година, информира СЕГА. Един от основните двигатели на българския икономически растеж - износът, губи мощност, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат, оповестени в края на миналата седмица. България отчита отрицателно търговско салдо от 4 милиарда евро за периода януари - декември 2018 г. в сравнение с минус 2.4 милиарда евро за същия период на 2017 г. Нарастването на дефицита е ударно - с 67%. Основна причина за този резултат е намаляването на износа към трети страни. Той е бил за 8.8 милиарда евро, като спадът е с 13 на сто. Това изоставане не може да се компенсира от ръста на износа към държави от ЕС, който расте с 9 на сто на годишна база и е 19.3 милиарда евро. Общата стойност на износа е 28 милиарда евро, увеличение с 1 на сто в сравнение с 2017 година.

Анализ решава Централната баня да е СПА или културен център, отбелязва МОНИТОР. Дали да бъде СПА или културен център Централната баня в София? Това ще реши анализ, поръчан от Столичната община. Това съобщи председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева пред БНТ. Анализът ще даде детайлно становище за двете предложения. Ще се проследят всички обстоятелства като местоположението, което е сред религиозни храмове и правителствени сгради. Ще се прецени дебитът на минералната вода и дори билетите, с които евентуално ще се ползват тази част от банята в двата варианта.

Мобилно приложение ще учи малчуганите как да се движат безопасно на пътя, пише още МОНИТОР. „Велошампион“ е разработено от Съюза на българските автомобилисти (СБА) заедно с Австрийския автомобилен съюз през 2018 г. То е създадено с цел подобряване пътната безопасност. За да станат велошампиони, децата трябва да преминат през 9 нива. Те започват като „велосипедисти на триколка“. Хлапетата могат да решават тестовете за време в рамките на 20 секунди или пък да правят тренировка върху няколко въпроса. За по-напредналите създателите на приложението са подготвили и предизвикателство. Те трябва да отговорят последователно на 101 въпроса, като имат по 20 секунди за тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна