Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлената активност в еврозоната през февруари, но при слабо подобрение на общата бизнес активност

Бизнес активността в еврозоната се подобри слабо през февруари благодарение на подем в сферата на услугите, но при изненадващо силно свиване на промишлената активност в Германия, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се повиши през февруари до 51,4 пункта от 51,0 пункта месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо подобрение на индекса до 51,1 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор обаче спадна до близо 6-годишно дъно от 49,2 пункта (най-ниско ниво от май 2013-а) при прогноза за доста по-умерено понижение до 50,3 пункта от 50,5 пункта в началото на годината. По този начин индексът излезе на негативна територия (спад под важното ниво от 50 пункта) за пръв път от юни 2013-а година насам, което е знак за свиване на активността в промишлената сфера. Индексът PMI, измерваща новите поръчки, пък се понижи до близо 6-годишно дъно от 46,2 пункта спрямо 47,8 пункта през януари, което е допълнителен знак за проблемите, които продължават да изпитват промишлените компании в региона на единната валута.

В същото време аналогичният индекс за сферата на услугите отскочи рязко до 52,3 пункта от 51,2 пункта през януари и очаквания за по-скромно повишение към 51,2 пункта.

"През февруари икономиката на еврозоната остава близо до нивата на стагнация. Общата картина продължава да бъде по-слаба, отколкото през миналата година", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. Той също така посочи, че досегашните резултати от проучването на агенция Markit предполагат, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне през първото тримесечие с едва 0,1% спрямо последните три месеца на 2018-а година.

По-рано днес Markit представи смесени резултати за аналогичните бизнес проучвания в двете най-големи икономики на еврозоната - германската и френската.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през февруари до 52,7 пункта от 51,1 пункта през януари благодарение на силен отскок на индекса на бизнес активността в сферата на услугите до 55,1 пункта от 53,0 пункта. В същото време обаче индексът PMI в промишлената сфера също се понижи изненадващо рязко до 47,6 пункта от 49,7 пункта в началото на годината, задържайки под важното ниво от 50 пункта за втори пореден месец.

Свиването на важния германски промишлен сектор за втори пореден месец е факт само няколко седмици преди Великобритания да напусне ЕС и на фона на несигурността около изхода на търговската война между САЩ и Китай, като в същото време новите стандарти за отработените газове продължават да оказват негативно влияние върху автомобилната индустрия.

"Икономическата слабост се дължи на производството. Тъй като промишлените поръчки се влошават с още по-бърз темп, скоростта на свиване на промишления сектор в  Германия и в цялата еврозона вероятно ще се увеличи през следващите месеци", прогнозира Крис Уилямсън.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за февруари пък нарасна до 49,9 пункта от 48,2 пункта през януари в резултат на изненадващо подобрение на индекса, измерващ промишлената активност, до 51,4 пункта от 51,2 пункта и отскок на индекса, оценяваща активността в сферата на услугите, от януарско 59-месечно дъно от 47,8 пункта до 49,8 пункта.

Благодарение на по-добрия от очакваното подем в сферата на услугите (както в Германия, така и във Франция), индексът на бизнес очакванията в еврозоната нарасна през февруари до 4-месечен връх от 61,6 пункта спрямо 60,5 пункта в началото на годината, като в същото време и заетостта се увеличи с по-бърз темп.

Ценовият PMI индекс обаче се понижи до 18-месечно дъно от 52,5 пункта спрямо 53,4 пункта през януари. Това е предпоставка за по-нататъшно отслабване на инфлацията в еврозоната, след като през януари потребителските цени се повишиха с едва 1,4% и може да даде нов повод от страна на ЕЦБ, чиято основна задача е стабилизация на средносрочната инфлация на нива от малко под 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!