Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70-годишните отношения между Китай и България ще засилят двустранното сътрудничество

Предстоящата 70-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България ще засили двустранното сътрудничество, заяви представител на китайското посолство в София, съобщава агенция Синхуа (Xinhua).

Китайският заместник-посланик в София Ян Цзянцюн подчерта, че България е втората страна в света, която призна новия Китай през 1949-а година, като правителствата на двете държави ще организират съвместно поредица от събития, за да отпразнуват тази 70-та годишнина.

Този добър повод ще даде и голям тласък за по-нататъшно двустранно сътрудничество в области като здравеопазването, културата и туризма, отбеляза Ян, който беше поканен да присъства на годишната среща на членовете на Българската национална асоциация "Един път - един пояс" (инициативата за свързване на Китай със Западна Европа, включително и през България).

Междувременно китайският заместник-посланик изрази задоволство, че през 2018-а година приятелските отношения и сътрудничеството в различни области като икономиката, финансите и културата са постигнали "огромни успехи".

Ян Цзянцюн припомни по-конкретно, че през миналия юли, по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в България и участието му в седмата среща на лидерите на Китай и на 16 страни от Централна и Източна Европа, двете държави постигнаха редица важни съгласия за сътрудничество в различни области.

Той подчерта, че двете страни активно си сътрудничат по подготовката за създаването на Глобалния партньорски център на страните от Централна и Източна Европа и Китай в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени