Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Учители искат изпити по повече предмети в 10-и клас, информира СЕГА. Изпитите в 10-и клас, които ще трябва да държат догодина сегашните деветокласници, събират все по-голямо недоволство. Учители са започнали да сондират мнения във Фейсбук с намерение да предложат промени в поредното национално външно оценяване в края на първи гимназиален етап, което бе въведено с новия училищен закон през 2016 г. Идеята им е препитването да не е само по български и математика, а по природни и по хуманитарни науки. Новият училищен закон въведе задължително национално външно оценяване и в десети клас, а не само в четвърти и седми. Целта му най-общо е установяване на степента на постигане на компетентностите за съответния етап. В наредбата за оценяването пък експертите от МОН записаха, че в 10-и клас то ще включва два задължителни изпита - по български език и литература и по математика, както и два изпита по желание - по език и по информационни технологии, успешното полагане на които ще им носи съответните сертификати за владеене на език за дигитални умения. Резултатите от изпитите ще са в точки и няма да повлияят по никакъв начин на дипломата за средно образование.

СУ вдига таксите в 11 специалности, четем още в СЕГА. Увеличение на таксите в 11 специалности и намаление в три предлага Софийският университет за академичната 2019/2020 г. Решението бе взето вчера на заседание на академичния съвет. Годишната такса за бакалаври редовно обучение в специалност "Туризъм" ще плащат 460 лв. при 420 лв. стара такса. 4 специалности във Факултета по журналистика - връзки с обществеността, комуникационен мениджмънт, журналистика и книгоиздаване, поскъпват от 560 на 600 лв. за редовно обучение и от 300 на 350 лв. за задочно. „Европеистика“ и „Политология“ във Философския факултет ще струват 600 лв. при 560 лв. досега.  Задочниците в специалност филология на Факултета по славянски филологии ще плащат 400 лв. при 300 лв. миналогодишна такса. Философията ще струва 580 лв. при 540 лв. досега в редовна форма, а таксата за задочна се променя от 300 на 320 лв. Другите две специалности с увеличена такса - от 730 на 780 лв., са графичен дизайн и музикални медийни технологии и тонрежисура във Факултета за науки за образованието и изкуствата.

Държавата гарантира до 50 млн. лв. студентски кредити, пише МОНИТОР. Държавата ще гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти през 2019 г. Правителството издаде гаранцията по Закона за кредитиране на студентите и докторантите (ЗКСД) за 2019 г. за новоотпуснатите кредити през съответната бюджетна година. Договорените кредити по реда на ЗКСД през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

40 камери в София ще следят дали шофьорите карат в бус лентите, научаваме от ТРУД. Възложил съм закупуване на над 40 камери, които да следят за движението в бус лентите, заяви заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Той добави, че се надява техниката да бъде инсталирана до края на лятото. Според Барбалов нарушаването на движението в бус лентите наистина затруднява водачите на градския транспорт и техните искания са справедливи. Според него възнагражденията, които се изплащат на водачите за извънредния труд са доста високи. Барбалов допълни, че проблемът с недостиг на шофьорите не е само в България, но и в целия ЕС.

Правят данъчна ревизия на бензиностанциите на Веселин Марешки, сочи в друга статия ТРУД. Тече ревизия на бизнеса с горива на лидера на партия „Воля” Веселин Марешки, съобщи днес директорът на Националната агенция за приходите Галя Димитрова след среща на полицаи, данъчни и митничари за борбата със сивия сектор в тази сфера. От думите ѝ става ясно, че на този етап не са открити конкретни нарушения. В отговор на въпрос дали има нещо нередно в агресивната ценова политика на веригата, тя отговори, че има търговски механизми, които позволяват горивата да се купуват по-евтино на едро.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна