Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорката Триша Зиф представя филми за фотография

5
Триша Зиф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изложбата „Moving Stills – филми за фотография от Триша Зиф“ показва четири от филмите на известната режисьорка. „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016) и „Уиткин и Уиткин“ (2017) разказват историите на четирима фотографи: Алберто Корда, Робърт Капа, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин.

Изложбата ще бъде открита тази вечер от 19.00 часа в Галерия Синтезис от самата авторка. Триша Зиф е документалист и куратор на фотография, работи в сферата на визуалните изкуства над 30 години. Носител е на множество награди в САЩ, Англия и Мексико. Преподава кино и медийни изследвания като гост преподавател в САЩ, Мексико и Европа.

Moving Stills включва емблематични кадри на световноизвестните фотографи Робърт Капа, Герда Таро, Дейвид „Чим“ Сиймор, Алберто Корда, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин, както и документи, плакати и артефакти, свързани с филмите на Триша Зиф.

Триша Зиф ще изнесе майсторски клас и ще представи три от своите филми. Като част от съпътстващата програма на изложбата във Фотосинтезис арт център ще бъдат прожектирани филмите „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016), а последният ú филм „Уиткин & Уиткин“(2017) също е включен в програмата на 23-ото издание на София Филм Фест.

„Първите ми филми като документалист са посветени на застиналия образ. Филми, които говорят за фотографията, разказват историите на фотографите. Как виждат, мислят и се държат те и как техните образи са видени и разбрани по света. Неподвижното изображение ме отведе до филма. Използвам езика на киното, за да се взра в спокойствието на мига“, споделя Триша Зиф.

„Чеволюция“ е поглед към най-известния портрет на Ернесто Че Гевара, който историкът на изкуството Дейвид Кунзъл описва като „Мона Лиза на фотографията“. Той е заснет през 1960 г. от Алберто Диаз Гутиерес, известен кубински фотограф, подписващ се с името Корда.

„Мексиканският куфар“ проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи – Робърт Капа, Дейвид „Чим“ Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени повече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г.

Филмът „Човекът, който видя твърде много“ ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората.

„Уиткин и Уиткин“ изследва световете на двамата еднояйчни близнаци - световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно.

Експозицията е част от програмата на „София Филм Фест“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени