Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва в резултат на блокирания венецуелски износ и намаляващите складови запаси в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните фючърси поскъпват за трета поредна сесия на търговия, намирайки подкрепа от изненадващото намаляване на американските складови запаси на суров петрол, от занижените прогнози за добивите в САЩ и от блокираният венецуелски петролен експорт в резултат на американските санкции и на сериозните проблеми с електроснабдяването в латиноамерикаснакта държава, които оставят редица района в страната без ток за шести пореден ден.

Фючърсите на американския лек суров петрол в доставка през април поскъпват с близо 1% към 57,50 долара за барел, отправяйки поглед към тазгодишния ценови връх около 57,59 долара за барел, достигнат на 1-ви март.

Късно снощи Американският петрол институт (API) отчете изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 8-и март с 2,6 млн. барела. В същото време Енергийната информационна администрация (EIA) посочи, че производството на суров петрол в САЩ се очаква да нараства през 2019-а година с по-слаби от първоначалните оценки, достигайки средно ниво от 12,30 млн. барела на ден. За 2020-а година EIA също ревизира надолу своите прогнози за американските добиви до 13,03 млн. барела от 13,20 млн. барела дневно.

                                                                      Графика на петрола Брент

Снимка

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май пък се повишават в сряда с 0,5%, флиртувайки с нивото от 67 долара за барел за втора поредна сесия и се търгуват недалеч от тазгодишния връх около 67,71 долара за барел от 22-ри февруари.

Основна подкрепа за поскъпването на черното злато през последните дни на търговия продължават да оказват плановете на Саудитска Арабия за намаляване от април на износа на петрол под 7 млн. барела на ден и за ограничаване на добивите стабилно под 10 млн. барела дневно. Саудитският енергиен министър заяви през уикенда за агенция Ройтерс, че Риад се ангажира с доброволно съкращаване на производството "стабилно" под 10 млн. барела на ден, което е под договореното в рамките на "ОПЕК +" ограничаване на саудитските добиви до 10,311 млн. барела.

Петролните пазари са затегнати допълнително от санкциите на САЩ спрямо важни петролни износителки от ОПЕК като Иран и Венецуела. В същото време най-мащабната авария на електропреносната система във Венецуела остави "на тъмно" за шести пореден ден по-голяма част от страната, което блокира и без това ограничения износ на петрол през основния терминал на латиноамериканската държава. "Сривът в електрическата система вероятно ще ускори загубите на венецуелските петролни доставки до 700 хил. барела на ден", прогнозира британската банка Barclays.

National Australia Bank пък представи смесени перспективи за състоянието на глобалните петролни пазари, като от една страна намалените доставки на суров петрол в рамките на "ОПЕК +" и санкциите на САЩ спрямо Иран и Венецуела допринасят за поскъпване на черното злато, но от друга страна това възходящо движение се ограничава от световните икономически проблеми и от силният растеж на доставките на американски суров петрол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна