Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският финансов министър намали рязко прогнозата за икономическия растеж през 2019 година

Филип Хамънд, финансов министър на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд намали рязко прогнозата за икономическия растеж през 2019-а година и предупреди британските законодатели за "надвиснал облак на несигурност" над британската икономика, след като снощи те отхвърлиха Брекзит споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз.

В редовното си пролетно изявление пред парламента на страната в края на всяка една финансова година, приключваща на 31-ви март, Филип Хамънд обаче похвали "забележително стабилната" британската икономика и потвърди, че публичните финанси ще продължават да се подобряват.

Той представи новите прогнози на Офиса за бюджетна отговорност (OBR) - организацията, изготвяща независими анализи на публичните финанси и независими икономически прогнози, които се използват като база за подготвянето на бюджета на страната.

Очаква се държавният дълг да спадне от 83,3% спрямо брутния вътрешен продукт на Великобритания до 73% от БВП през финансовата 2023-а/2024-а година, подчерта британският финансов министър и заяви, че дългът "спада устойчиво за пръв път от едно поколение насам".

Тези оценки, разбира се, не включват негативното въздействие от евентуален Брекзит без сделка.

В тази връзка Филип Хамънд заяви пред депутатите, че Великобритания може да направи "истински и устойчив избор за своето бъдеще за първи път от десетилетие" благодарение на икономическите резултати. В същото време обаче финансовият министър намали рязко досегашната прогноза за икономическия растеж през 2019-а година до 1,2% от 1,6%, но отбеляза, че дори подобна експанзия би била по-добра, отколкото икономическия растеж в Германия.

За 2020-а година OBR запази оценката си за икономически растеж от 1,4%, преди ускоряване на растежа през 2021-а, 2022-а и 2023-а година до 1,6% (от предишни оценки за повишение на БВП съответно с 1,4%, с 1,5% и с 1,6%). Филип Хамънд добави, че средносрочните оценки са малко по-добри от настоящата бюджетна прогноза.

Финансовият министър подчерта, че се очаква реален растеж на заплатите през всяка една от прогнозите години, като през всяка една от тях се очаква увеличаване на заплащането с 3 или повече процентни пункта и разкриване на 600 хил. работни места.

Според него Обединеното кралство е на път да постигне заложените фискални цели за отминаващата финансова година, а нетните заеми ще са по-ниски с 3 млрд. британски лири, отколкото беше заложено в есенната бюджетна прогноза. Филип Хамънд подчерта, че постигането на Брекзит сделка с ЕС ще допринесе за по-нататъшно подобрение на държавните финанси.

Той също така потвърди, че ще започне пълен тригодишен преглед на държавните разходи преди лятната ваканция, ако бъде договорена Брекзит сделка.

Филип Хамънд обаче предупреди, че напредъкът на Обединеното кралство е изложен на риск, ако не бъде осигурено "гладко и организирано" излизане от Европейския съюз. Финансовият министър подчерта, че Брекзит без сделка ще доведе до "значителни" краткосрочни до средносрочни поражения за британската икономика, като всичките фискални и парични отговори на сценарий без сделка трябва да бъдат внимателно калибрирани, за да се избегне причиняването на инфлация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна