Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петмесечни върхове за европейските акции след решението да няма Брекзит без сделка

Европейските фондови индекси стартираха търговията в четвъртък към петмесечни върхове, тъй като инвеститорите приветстваха решението на британския парламент, че Великобритания не може да напусне Европейския съюз без преди това да бъде постигната сделка по условията на Брекзит. Очакванията, че тази вечер Камарата на общините на Обединеното кралство ще гласува за отлагане във времето на планирания за 29-и март Брекзит, също допринасят за позитивната търговия на борсите на стария континент.

Общият фондов индекс Stoxx Europe 600 нарасна първоначално с 0,7% към 378,53 пункта, достигайки най-високо ниво от началото на октомври 2018-а година, преди обаче да ограничи част от поскъпването си, повишавайки се с по-скромните 0,4%.

Първоначалният инвеститорски ентусиазъм беше охладен след информация на агенция Блумбърг, че САЩ и Китай ще отложат планираната среща между двамата президент Доналд Тръмп и Си Цзинпин за най-рано през следващия месец, като това даде нов повод за безпокойство относно очакваната с огромен интерес търговска сделка между двете водещи световни икономики. Блумбърг цитира три неназовани източници, запознати с въпроса, според които срещата между двамата лидери, която трябваше да се проведе в частната резиденция на американския президент "Мар-а-Лаго", няма да се проведе "поне" до април, ако изобщо има подобна среща.

В сряда вечерта Доналд Тръмп пък отново намекна, че може да се откаже от търговска сделка с Китай, ако тя не включва защита на интелектуалната собственост - основен "препъни камък" по време на проведените през последните месеци преговори между двете страни.

Смесените до слаби икономически данни от Китай, оповестени от Националното статистическо бюро по-рано през деня, също допринесоха за ограничаване на възходящото движение на европейските борси.

Подновените притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай се отразиха негативно на борсата във Франкфурт, където индексът DAX 30 вече излезе на негативна територия, понижавайки се с 0,13% и заличавайки първоначално повишение с 0,5 на сто. Негативно влияние върху немския пазар на акции оказва и рязко занижената прогноза на института Ifo за растежа на БВП на Германия през 2019-а година с едва 0,6 на сто. Акциите на Deutsche Lufthansa се понижават с над 5%, след като германската авиокомпания отчете спад на нетната печалба през последното тримесечие и в същото време понижи растежните си планове.

Останалите водещи европейски борси остават оцветени в зелено, следвайки снощното добро възходящо движение на Уолстрийт и днешното отслабване на еврото и на британската лира спрямо щатския долар. Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,5%, британският индекс FTSE100 - с 0,44%, а италианският MIB - с 0,57% благодарение на скок с 1% на акциите на италианската застрахователна компания Assicurazioni Generali, след като тя повиши раздавания дивидент за 2018-а година в резултат на по-добри от очакваното финансови резултати.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени