Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо: Доналд Тръмп и Си Цзинпин няма да се срещнат преди средата на април

Снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо потвърди в петък, че срещата между президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин ще се проведе най-рано към средата на април или по-късно.

Изявлението на Майк Помпейо, което беше направено пред телевизия Fox Business, е в съответствие с предишна информация на агенция Блумбърг, според която срещата на върха, на която би трябвало да се финализира търговското споразумение между САЩ и Китай, няма да се проведе през март, а ще бъде отложена поне за края на април.

Снощи Доналд Тръмп пък беше цитиран да казва, че ще разкрие същността на търговското споразумение с Пекин в "следващите три до четири седмици".

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви снощи пред репортери, че президентът Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, след като двете преговарящи страни постигнат търговско споразумение. Мнучин също отбеляза, че срещата между двамата лидери няма да се състои през този месец, но подчерта, че и Тръмп и Си са готови да се срещнат, за да подпишат сделката, след като тя бъде финализирана.

Според Стивън Мнучин САЩ се стремят да постигнат "правилната сделка" и поради това не бързат. Той обаче изрази увереност, че търговските преговори ще приключат скоро, след като двете страни постигнаха голям напредък по време на предишния кръг от разговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна