Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е задържал 13 000 уйгурски „терористи“

Уйгури пред джамия в Синцзян-Уйгурски автономен регион на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 2014 г. в Синцзян-Уйгурския автономен район на Китай са арестувани 13 000 терористи и са разбити стотици терористични банди. Това сочи публикуван днес доклад на китайското правителство, цитиран от АП.

Обширният доклад е в отговор на международните критики срещу системата от лагери за интерниране и други мерки за сигурност в региона, традиционно населен с мюсюлмани, предаде БТА. Според данните в него усилията на правителството са довели до намаляване на религиозния екстремизъм. Също като при предишни изявления обаче не се привеждат много доказателства какви точно престъпления са били извършени.

Северозападният регион е затворен за чужденци, но според бивши жители и активисти в чужбина се наказва самият факт на мюсюлманската идентичност.

Международната общност отправя все повече критики заради интернирането на голям брой мюсюлмани от уйгурското и други мюсюлмански етнически групи. Според оценките в лагерите, които Китай нарича центрове за придобиване на професионална квалификация, се намират около 1 милион души. Властите твърдят, че престоят в тях е доброволен.

Бивши интернирани казват, че са били държани в тежки условия, принудени да се откажат от исляма и да се закълнат във вярност към управляващата комунистическа партия.

Според доклада от 2014 г. досега са разбити 1588 терористични банди и заловени 12 995 терористи. Конфискувани са 2052 взривни устройства, а над 30 000 души са наказани за участие в нелегална религиозна дейност.

В текста се казва, че Синцзян отдавна е част от китайската територия, но „терористични и екстремистки сили“ подстрекават към сепаратистка активност с помощта на „фалшифициране“ на историята на региона. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна