Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да изхвърляме едрогабаритни строителни и биоотпадъци

3
Снимка: БГНЕС
Тази седмица в предаването "Вашият глас" говорихме за начина, по който се извършва сметоизвозването на отпадъци, чието място не е в кофите за битова смет.

С екипа ни се свърза наш слушател от столичния квартал "Левски". Той обясни, че е започнал ремонтни дейности в дома си, но не знае къде да изхвърли строителните отпадъци, които остават след това. Тъй като нашият слушател притежава и дворно място, ни попита къде да изхвърля биоотпадъците, защото е забелязал, че когато ги остави в кофите за битови отпадъци, служителите на фирмите за чистота не ги извозват. Той обаче не иска да ги изгаря, както е забелязал, че правят някои от съседите, за да не замърсява въздуха.

И тъй като с настъпването на пролетта идва и времето за сезонно почистване и текущи ремонти, се обърнахме към Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат, за да разберем какъв е редът за изхвърляне на едрогабаритните, строителните и биоотпадъците. 

Веска Георгиева поясни, че дребните отпадъци от малки ремонти следва да се изхвърлят в чували и да се поставят до сивите съдове за смет. Същото важи и за събраната шума, като клоните отново се оставят отстрани до съдовете. За едрогабаритните отпадъци трябва да поръчваме контейнер.

Веска Георгиева напомни, че на 20 март започва пролетното почистване и всеки, който иска да се включи, може да се обърне към районните инспекторати, за да заяви чували и други консумативи, както и посадъчен материал. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна