Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган използва на митинги кадри от клането в Крайстчърч

| обновено на 18.03.19 в 17:48
Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган бе подложен на критики заради използването на кадри, заснети по време на касапницата в джамии в новозеландския град Крайстчърч от предполагаемия стрелец, предаде Би Би Си. Това е станало на поне три митинга през уикенда.

Ердоган настоя, че част от манифеста на заподозрения за терорист Брентър Тарант, е турците да бъдат държани извън Европа.

Новозеландският външен министър Уинстън Питърс заяви, че показването на видеоклипа е несправедливо и застрашава сигурността на съгражданите му в чужбина.

Митингите в Турция имаха за цел да засилят подкрепата за консервативната Партия на справедливостта и развитието преди местните избори в края на март. Мотивът бе да се осъди ислямофобията в глобален мащаб, както и да се разкритикуват политическите опоненти в самата Турция.

Ердоган заяви, че предполагаемият стрелец Брентън Тарант е посетил на два пъти Турция и е искал турските мюсюлмани да бъдат изгонени от европейската част в западната част на Босфора. 

Днес Ердоган продължи с нападките си след събитията в Крайстчърч.  

Пред множество хора, събрали се в Чанаккале да отбележат 104-тата годишнина от битката, в която османските войски спират съюзническа флота в Дарданелите, турският лидер нарече днес терористичното нападение в Крайстчърч „не индивидуална, а организирана“ проява на антитурските настроения на Запад.

„Подлагат ни на изпитание от 16 500 километра - от Нова Зеландия, с посланията си оттам. Но ние сме тук от хиляда години и, ако е рекъл Господ, ще останем тук до Съдния ден! Няма да превърнете Истанбул в Константинопол!“, заяви Ердоган.

Той припомни и че при Чанаккале османската армия е надделяла над австралийците и новозеландците, които се опитвали да завземат столицата им: „Вашите деди дойдоха тук и видяха, че ние сме тук. Тогава някои се върнаха само, други в ковчези. Ако вие дойдете със същите намерения, винаги ще бъдете добре дошли. Не се съмнявайте, ще ви изпратим обратно също като дедите ви!“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна