Eмисия новини
от 11.00 часа

Процентът на незаетите работни места в България е един от най-ниските в ЕС в края на 2018 година

Процентът на свободните работни места в еврозоната и в целия Европейския съюз се увеличи слабо през последното тримесечие на 2018-а година, но в България той остава един от най-ниските, показват данни на Евростат.

Нивото на свободните работни места се повиши в еврозоната до 2,3% през четвъртото тримесечие на 2018-а от 2,1% през третото тримесечие и спрямо 2,0% година по-рано. В рамките на целия ЕС процентът на незаетите работни места също се повиши до 2,3% от 2,2% през третото тримесечие на миналата година и спрямо 2,0% през последното тримесечие на 2017-а година.

Най-висок е този процент в Чехия (6,0%), следвана от Белгия (3,4%), Германия (също 3,4%) и Австрия (3,1%), като в същото време нивото на свободните работни места е най-ниско в Гърция (едва 0,4%). България и още три държави (Ирландия, Испания и Португалия) се нареждат непосредствено след Гърция с ниво на незаетите работни места от едва 0,9 на сто, като същият нисък процент за нашата страна беше отчетен и през предходните две тримесечия на 2018-а година.

Според Евростат процентът на овакантените работни места в индустриалния и строителен сектор на нашата страна стабилизира за трето поредно тримесечие на ниво от 0,7%, докато в сферата на услугите стабилизира за втори пореден месец на ниво от 0,6% спрямо 0,7% през второто тримесечие на 2018-а година и 0,9% в началото на предходната година.

Нива на свободните работни места в ЕС през четвъртото тримесечие на 2018 година

Снимка


Още от

Най-четени