Eмисия новини
от 20.00 часа

Бундесбанк: Германската икономика е малко вероятно да се възстанови през първото тримесечие на годината

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика едва ли ще се възстанови през първото тримесечие на годината с оглед на продължаващото забавяне на промишления сектор, посочи в понеделник Бундесбанк при представяне на ежемесечния си икономически доклад.

"Икономическата ситуация остава потисната и след края на предходната година", заяви немската централна банка, но добави, че докато производственият сектор би могъл да ограничи икономическия растеж за трето поредно тримесечие, строителството и частното потребление се очакват да разширят тяхната подкрепа за брутния вътрешен продукт.

Проблемите в автомобилната индустрия продължават да вредят на индустриалната германска икономика през първото тримесечие. Според Бундесбанк не може да се очаква възстановяване на автомобилната индустрия през първото тримесечие след спада на производството през втората половина на 2018-а година, който беше в резултат на въвеждането на новите стандарти за отделяните вредни газови емисии (т.нар. WLTP).

Очакванията на Бундесбанк за развитието на строителния сектор обаче се определят като благоприятни, както и очакванията за по-нататъшно нарастване на частното потребление.

Немската централна банка също така посочи, че развитието на пазара на труда е положително с оглед на нарастване на всички показатели, които го касаят.


Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41