Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Ръст на строителството в България през януари при стагнация в ЕС и спад в еврозоната

Снимка: Георги Нейков, БНР

Продукцията в строителния сектор на еврозоната се понижи рязко през януари, а в рамките на целия Европейския съюз остана на новото от края на 2018-а година, показват данни на Евростат. В същото време строителството в България нарасна силно за пръв път от три месеца насам, като едва пет страни - членки на ЕС отчетоха по-добър растеж.

Строителството в ЕС остана през януари на нивото от края на 2018-а година, когато обаче се понижи с 0,2%, докато строителството в еврозоната се сви с цели 1,4%, заличавайки отскока с 1,1%, отчетен през декември.

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС се влоши през януари до 0,7% от 1,1% месец по-рано, докато в рамките на еврозоната се сви с 0,7% след растеж с 2,1% през декември, понижавайки се за пръв път от октомври 2015-а година насам.

Поредните като цяло слаби данни не са добър знак за състоянието на строителния сектор в началото на настоящата година и е малко вероятно да намалят притесненията, че забавянето на европейската икономика ще продължи и през 2019-а година.

Според същото проучване на Евростат обаче строителството в България нарасна с 1,4% през януари спрямо декември, когато се повиши символично с 0,1%, като по този показател нашата страна е изпреварена от едва пет други членки на ЕС - Словения (с ръст от 10,3%), Унгария (с 9,7%), Румъния (с 5,1%), Чешката република (с 2,8%) и Обединеното кралство (с 2,7%). В същото време най-сериозен спад в строителството е отчете във Франция (понижение с 5,4%), Финландия (с 2,2%) и Испания (с 1,8%).

На годишна база растежът на строителството в България се забави през януари до 0,9% от 3,4% в края на 2018-а.

През януари отчетлив лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Унгария (ръст с 29,2%), следвана от Холандия (с 5,5%) и Словения (с 4,3%), като в същото време най-солиден спад в строителството е регистриран в Чехия (спад с 13,3%), Румъния (с 5,1%) и Германия (с 3,5%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна