Eмисия новини
от 14.00 часа

Германия създава държавен фонд, защитаващ ключови местни компании от опитите за външно поглъщане

Германия планира да приеме законодателство до края на 2019-а година, целящо създаването на държавен фонд, който да може да защити ключови местни компании от евентуални техни поглъщания от китайски и други чуждестранни фирми, съобщава Ройтерс, цитирайки свои правителствени източници.

Министърът на икономиката Питър Алтмайер предложи подобен фонд още през февруари като част от по-дефанзивна индустриална стратегия, а източниците на Ройтерс заявиха, че правителството вече работи по законопроекти, така че самият държавен фонд да започне да работи през следващата година.

Идеята е държавният инвестиционен фонд да работи с частния сектор при закупуване на дялове от структурно определящи компании, за да се избегнат техни нежелани поглъщания от външни фирми. Според един от източниците на Ройтерс, държавата може първоначално да закупи дял от дадена ключова компания, а след това да го продаде възможно най-бързо на частни инвеститори, докато друг източни на агенцията заяви, че в някои случаи държавният фонд ще може да работи с частни инвеститори от самото начало на такъв процес.

"В миналото Германия беше прекалено неохотна при защитата на националните си интереси. Сега това се променя", заяви един от държавните служители и допълни: "Виждаме, че не можем повече да разчитаме на този подход и да оставим всичко да се реши от свободната игра на пазарните сили. А това означава повече защита от страна на държавата".

Ходът на Германия, която беше активен застъпник на свободните пазари от много години насам, е в отговор най-вече на държавната метаморфоза в Китай от клиенти към конкурент и заплахите на американския президент Доналд Тръмп за едностранни търговски санкции и по-високи тарифи, съобщиха източниците на Ройтерс.

Немският ход също така идва в момент, когато Европейският съюз като цяло преразглежда индустриалната стратегия и отношенията на блока с Пекин в лицето на увеличените инвестиции в критични сектори от страна на редица мощни китайски държавни предприятия.

Европейската комисия призова блока да подкрепи нейните идеи за ограничаване на влиянието на китайските компании, като лидерите на ЕС трябва да обсъдят този въпрос на срещата на върха в Брюксел през тази седмица.


Още от