Eмисия новини
от 04.00 часа

Десен популист надви премиера Рюте на избори в Холандия

Десният холандски популист Тиери Боде (36 г.), който се опита да използва нападението в Утрехт за лични цели, гласува в Амстердам на регионалните избори.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Набиращата скорост популистка партия „Форум за демокрация“ разтърси холандския политически пейзаж като спечели най-много гласове на регионалните избори, определящи състава на Сената, предаде БТА.

Почти окончателните резултати от вота показват трайната сила на крайно десния популизъм в Холандия, почти двадесет години след като убийството на популиста Пим Фортейн през 2002 г. доведе до сходно разместване на парламентарни избори.

Най-важният резултат в краткосрочен план е, че десноцентристката коалиция на министър-председателя Марк Рюте ще бъде принудена да търси външна подкрепа, за да спечели одобрение във втората камара (Сената) за закони, приети от първата камара (парламента).

Регионалните избори определят състава на Сената, където правителството на Рюте загуби мнозинството си.

Големият победител на изборите е „Форум за демокрация“, начело с 36-годишния Тиери Боде, която има само 2 места в парламента, след влизането си в политиката през 2016 г.

Оценките сочат, че тази партия ще има 13 места в Сената, следвани от партията на Рюте с 12.

В реч пред привържениците си, изпъстрена с литературни препратки, Боде каза, че арогантността на елитите е била наказана.

„Стъпили сме върху развалините на това, което някога беше най-красивата цивилизация в света“, каза Боде. „Днес спечелихме първата си голяма битка“, добави той, цитиран от Асошиейтед прес.

Боде, който подкрепя излизането на Холандия от ЕС и по-близки отношения с Русия,  се противопоставя на имиграцията и заимства лозунга на Доналд Тръмп, заявявайки, че „Холандия е на първо място“, посочва Ройтерс. Набляга също на културни и икономически теми, противопоставя се на еврото.

Боде не прекрати кампанията си, както направиха останалите партии, след като в понеделник мъж застреля трима души в трамвай в Утрехт. Той обвини за станалото хлабавата правителствена политика по имиграцията.

От седмици социологическите агенции прогнозираха, че коалицията на Рюте ще загуби мнозинството си в Сената. Експерти обаче казаха, че нападението в Утрехт е активизирало опонентите на имиграцията.

Холандската икономика беше една от най-добре функциониращите в Европа под ръководството на водени от Рюте правителства, но негодуванието от програмите за строги икономии, въведени преди десетина години, се трупа. Неотдавнашни дебати се съсредоточиха върху финансирането на плановете на правителството да постигне международните цели във връзка с промените в климата.

Лявоориентираните гласоподаватели смятат, че не се прави достатъчно по въпроса и подкрепиха "Зелени леви", които също разшириха подкрепата си вчера, като взеха близо една четвърт от гласовете в Амстердам.

Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да приемат законите, включително и на левицата в лицето на екологичната партия „Зелената левица“, водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от четири на осем.

Ръководителят на нидерландската социалистическа партия нарече гласуването „референдум за Рюте“, въпреки че самият премиер настоя, че няма да се оттегли, ако коалицията му изгуби мнозинството си.

Въпреки това след почти десетилетие на власт има намеци, че Рюте ще заеме европейски пост в Брюксел, когато сегашната Комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, се оттегли по-късно тази година.


Още от