Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Дойче банк" вижда силни основания за сливането с "Комерцбанк"

Кристиан Севинг, главен изпълнителен директор на "Дойче банк"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на "Дойче банк" (Deutsche Bank) Кристиан Севинг смята, че има силни основания за сливане с конкурента "Комерцбанк" (Commerzbank), съобщава Ройтерс, цитирайки източник, близък до шефа на най-голямата германска банка.

Позицията на Севинг сякаш поставя основите на конфронтация с профсъюзите, които се страхуват от огромни съкращения на работни места в резултат на евентуалното сливане.

Междувременно стана ясно, че надзорните съвети на двете банкови институции ще се срещнат за разговори в четвъртък.

Снимка

Според източника на Ройтерс, Кристиан Севинг вижда многобройни ползи от подобно сливането, включително "ясно изразена" доминация на вътрешния пазар, както и мащабни споделени технологични разходи. Главният изпълнителен директор на "Дойче банк" също така вярва, че комбинирането на двете институции ще подобри разходите за финансиране, като ще се постигне "най-доброто възможно финансиране досега". Източникът на Ройтерс посочи, че ще има съкращаване на работните места с или без сливане на двете банки.

Това представлява рязка промяна в досегашната позиция на Кристиан Севинг, след като през последните месеци той призоваваше за търпение, предпочитайки да се съсредоточи върху вътрешното преструктуриране преди евентуално да се тръгне един по-голям банков проект.

Други източник на агенция пък посочи, че "Дойче банк" нямаше да влезе в подобни преговори, ако очакваше те да се провалят.

Разполагащият с голяма власт профсъюз "Верди", който е в надзорните съвети и на двете банки, обаче изрази ожесточени възражения срещу подобно сливане, заявявайки, че в дългосрочен план така ще бъдат застрашени 30 000 работни места. Понастоящем в двете германски банки работят 140 000 служители по целия свят. Говорител на "Верди" заяви в четвъртък, че позицията на профсъюза не се е променила.

В същото време поне трима от най-големите инвеститори в "Дойче банк" също изразиха резерви относно сливането, съобщава Ройтерс, като двама от тях очакват подробности от Кристиан Севинг и неговите колеги по време на предстоящата в четвъртък среща.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна