Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": Китай не иска да отстъпи пред искането на САЩ за облекчаване на ограниченията за технологичните компании

Китай не се съгласява с исканията на САЩ да облекчи ограниченията, налагани върху технологичните компании, съобщи в понеделник "Файненшъл таймс", цитирайки три неназовани източници, запознати с хода на преговорите. Информацията е факт преди новия кръг от преговорите на високо ниво между двете водещите световни икономики, които ще стартира по-късно тази седмица.

Американският търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин министърът ще пътуват до Пекин за разговорите, започващи на 28-и март, обяви Белият дом в събота. Седмица по-късно китайската делегация начело с вицепремиера Лю Хъ ще отпътува за Вашингтон, където  на 3-ти април да се проведат следващите преговори.

Според информацията на "Файненшъл таймс" Пекин все още не е предложил "смислени отстъпки" на исканията на САЩ към Китай да спре дискриминацията срещу чуждестранни доставчици на компютърни услуги, да намали ограниченията за трансфер на данни в чужбина и да отмени изискването компаниите да съхраняват данни на местно ниво.

Китай е направил първоначална оферта за дигиталната търговия, която обаче Съединените щати са оценили като недостатъчна, се казва в доклада на финансовото издание. В последствие Китай е оттегли предложението, след като САЩ са поискали по-силни ангажименти, посочва "Файненшъл таймс", но без да предоставя допълнителни подробности.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че преговорите за решаване на търговския спор с Китай напредват, като позициите много се сближават и окончателното споразумение изглежда вероятно, отричайки, че са възникнали трудности по време на преговорния процес с оглед на неговия призив преди дни за запазване на митата върху китайските стоки за известно време след края на търговската война. "Преговорите вървят много добре и търговската сделка с Китай вероятно ще се стане", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна