Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страни от Персийския залив осъдиха признаването на Голанските възвишения за израелски

Голанските възвишения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири страни от Персийския залив отхвърлиха днес американското решение за признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения, като Рияд предупреди, че тази стъпка ще навреди на мирния процес и на регионалната стабилност, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия, Бахрен, Катар и Кувейт - регионални съюзници на Вашингтон, които са приели американски войници на своя територия, разкритикуваха решението на президента Доналд Тръмп да признае израелското анексиране от 1981 г. на стратегическата територия, която смятат за арабска. Съжаление от действията на Тръмп изразиха и ОАЕ.

„Това ще има значителен негативен ефект върху мирния процес в Близкия изток и върху сигурността и стабилността на региона“, се посочва в официално становище на Рияд, който посочва към ясно нарушение на харта на ООН и международното право.

Москва съжалява за решението за Голанските възвишения на САЩ и го смята за поредна стъпка към нарушаване на международното право, каза днес и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Очакваме негативни последствие и за разрешаването на близкоизточния конфликт, и от гледна точка на общата атмосфера на политическо разрешаване на ситуацията в Сирия“, отбеляза Песков.

Въпросът ще бъде обсъден днес на среща в Москва между руския президент Владимир Путин и ливанския му колега Мишел Аун. 

Говорителят на китайското МВнР Лу Кан също припомни днес, че международната общност смята Голанските възвишения за окупирани и че Съветът за сигурност на е приел няколко резолюции с призив Израел да се изтегли от тях. 

Иранският президент Хасан Рохани осъди днес решението на САЩ, което определи като безпрецедентно за съвременната действителност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна