Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж на САЩ до 2,2% в края на 2018 година

Растежът на американската икономика през последното тримесечие на 2018-а година претърпя силна низходяща ревизия, въпреки че в рамките на цялата изминала година БВП нарасна с 2,9%, отбелязвайки най-добра експанзия след края на последната Голяма рецесия преди десетина години и достигайки темпото на растеж от 2015-а, показва ревизирани в посока надолу данни на Департамента за търговия.

През периода октомври - декември брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с едва 2,2% на годишна база при предишна оценка за експанзия с 2,6%, като това представлява сериозно забавяне след растеж с 3,4% през третото и с цели 4,2% през второто тримесечие на миналата година.

По-сериозно забавянето на икономическия растеж през четвъртото тримесечие отразява по-слабо повишаване на потребителските разходи и на бизнес инвестициите, както и по-голям спад на инвестициите в жилищния сектор, отбеляза Департаментът за търговия.

За цялата изминала година икономиката на САЩ се разшири с 2,9% - без промяна спрямо предходната оценка и непосредствено под целта на администрацията на Доналд Тръмп за експанзия от 3 на сто, но въпреки това БВП нарасна с най-добра темпо от 2015-а година насам, когато също се повиши с 2,9%, и отбеляза най-силен растеж след края на последната Голяма рецесия (между 2007-а и 2009-а година). Година по-рано (през 2017-а година) БВП се повиши с 2,2 на сто.

                                                                                      Графика на тримесечния БВП на САЩ

Снимка

Основен двигател на американската икономика продължава да бъде частното потребление, което по принцип формира около две трети от общата икономическа експанзия в САЩ. През четвъртото тримесечие на 2018-а година обаче растежът на потребителските разходи беше ревизиран рязко надолу до 2,5% спрямо предишна оценка за повишение с 2,8% и след растеж с 3,5% през предходните три месеца.

Растежът на дълготрайните бизнес инвестиции също претърпя низходяща ревизия до 3,1% от 3,9%, като бизнес разходите за оборудване се увеличиха с 6,6% вместо с 6,7%, а разходите за софтуер и за друга интелектуална собственост се увеличиха с 10,7% вместо с 1,31%, според предишната оценка на Департамента за търговия. Растежът на общите бизнес инвестиции пък беше ревизиран до 5,4% от 6,2%, докато държавните инвестиции се понижиха с 0,4% вместо да нараснат с 0,4%, както сочеше предишния доклад. Въпреки низходяща ревизия бизнес инвестициите допринесоха с 0,73 процентни пункта за общия растеж на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2018-а годишна.

Стойността на бизнес запасите (непродадените стоки) пък се увеличи през четвъртото тримесечие с 96,8 млрд. долара (вместо с 97,1 млрд. долара) след повишение с 89,8 млрд. долара през предишното тримесечие. Това нарастване на бизнес запасите допринесе с 0,13 процентни пункта към растежа на БВП през четвъртото тримесечие.

Слабият жилищен пазар обаче се отрази негативно на икономическия растеж, като инвестициите в ново жилищно строителство се свиха с цели 4,7% вместо с 3,5%, отбелязвайки спад за четвърто поредно тримесечие.

По-слаба от очакваното спирачка пред растежа на американската икономика обаче се оказа търговският дефицит. Вносът през последното тримесечие на 2018-а нарасна с 2,0% вместо с 2,7%, според предходната оценка, докато износът се повиши с 1,8% вместо с 1,6%. Така формираният по-ограничен от очакваното търговски дефицит отне едва 0,08 процентни пункта от растежа на американската икономика в края на миналата година вместо 0,22 процентни пункта, както сочеше предходната оценка.

Корпоративните печалби след облагането с данъци пък останаха без промяна за пръв от третото тримесечие на 2016-а година насам и след като през периода юли - септември 2018-а година се повишиха с 3,5%. Спрямо година по-рано корпоративните печалби все пак нараснаха с 11,1% - най-солиден растеж от началото на 2017-а година.

Икономиката на САЩ обаче е изправена пред проблеми и в началото на настоящата година свързани с намаляващия позитивен ефект от мащабната данъчна реформа за 1,5 трлн. долара, със забавянето на глобалната икономика, с търговската война с Китай и с несигурността относно излизането на Великобритания от ЕС. Всички това предполага, че растежът на БВП ще бъде дори още по-слаб през вече приключващото първо тримесечие на 2019-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна