Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на продажбите на дребно в Германия за втори пореден месец

През февруари продажбите на дребно в Германия отбелязаха изненадващо повишение за втори пореден месец, показват данни на федералната статистика Destatis, които могат да дадат повод за надежда, че вътрешното потребление ще допринесе за подобряване на водещата европейска икономика след слабото ѝ представяне през последното тримесечие на 2018-а година.

Продажбите на дребно нараснаха през февруари на месечна база с 0,9% спрямо януари, когато скочиха с 2,8% (низходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за пръст с 3,3%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с едно на сто.

В същото време продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха повишиха през февруари с цели 4,7% след повишение с 2,6% през януари (низходяща ревизия от повишение с 3,1%) и осреднена прогноза за доста по-скромен растеж с 2,1%.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нараснаха с 2,3% на годишна база, а на нехранителните стоки - с цели 6,1 на сто. Скок с 9,2% отбелязаха продажбите по интернет и по пощата.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми, но въпреки това потреблението на домакинствата започна да отслабва през последните шест месеца на 2018-а година.

Силните данни на Destatis за втори пореден месец са добър знак, че потреблението на германските домакинства ще продължава да бъде важен стълб за водещата европейска икономика в началото на настоящата година, въпреки че по-рано тази седмица икономическият институт GfK отчете известно отслабване на потребителските нагласи за април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени