Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно ускоряване на британската промишлена активност в навечерието на Брекзит в резулат на натрупаните складови запаси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се ускори изненадващо силно до 13-месечен връх с оглед на рекордно натрупани в историята складови запаси от дадена страна-члена на Г-7 поради очаквания за проблеми с доставките след Брекзит, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство нарасна рязко през март до 13-месечен връх от 55,1 пункта спрямо 52,1 пункта през февруари и очаквания на финансовите пазари за понижение към 51,0 пункта.

Солидният ръст обаче се дължи на факта, че индексът на складовите бизнес запаси, включително на запасите на производствени материали, нарасна до рекордното в 27-годишната история проучване на Markit за страните от Г-7 ниво от 66,2 пункта спрямо 59,9 пункта през февруари с оглед на опасения за проблеми с доставките след Брекзит на 29-и март, който срок в последствие беше отложен от британския парламент.

Британските производители обаче все повече се притесняват, че повишаването на тяхната бизнес активност, подхранено от подготовката за напускане на Европейския съюз, ще бъде последвано от рязко забавяне на по-късен етап.

Последното промишлено PMI проучване беше оповестено, след като в края на предишната седмица британските законодатели отхвърлиха за трети път Брекзит сделката на премиера Тереза Мей, което засилва несигурността относно процеса на оттегляне на Великобритания от ЕС. Сега британските политици имат възможност да излязат с Брекзит алтернатива до 12-ти април, или при пореден неуспех ще има реален риск от напускане на ЕС без споразумение. Именно този риск подтикна британските промишлени предприятия да увеличат запасите на части и на готови продукти с рекорден темп през месец март, за да облекчат всякакви възможни смущения в снабдяването в случай на неконтролиран Брекзит.

"Производителите вече изразяват опасения, че бъдещите бизнес тенденции могат да бъдат ограничени и че натрупването на запаси може да намали тяхната оперативна печалба, оставяйки по този начин по-малко средства за инвестиции дори в случай, че се стигне до контролиран Брекзит", отбеляза Роб Добсън - директор в агенция IHS Markit

Според Markit има признаци, че клиентите в ЕС започват да се оттеглят от британските доставчици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна