Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреждава за финансови смущения и ликвидни рискове при Брекзит без сделка

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Брекзит без сделка ще предизвика смущения и може да окаже влияние върху ликвидността на финансовите пазари, заяви във вторник европейският комисар отговарящ за финансовите услуги - Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс, напомняйки за пореден път за рисковете, породени от т.нар. "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без споразумение по развода).

ЕС въведе редица мерки за непредвидени обстоятелства, за да се справи с този най-негативен сценарий, като по отношение на финансовия сектор това включва временно признаване на базирани във Великобритания клирингови къщи, които обработват сделки с финансови деривати в размер на няколко трилиона евро.

Комисарят Валдис Домбровскис обаче предупреди по време на редовно изслушване пред икономическата комисия на Европейския парламент, че "няма да сме в състояние да смекчим всички възможни негативни икономически последици".

Говорейки само ден, след като британският парламент отново не успя да постигне споразумение по нито една Брекзит алтернатива на предложената от премиера Тереза Мей сделка, европейският комисар посочи, че има "значителен риск" Великобритания да напусне ЕС на 12-ти април без споразумение за развода.

Той предупреди за икономическите и финансовите щети за ЕС и за Обединеното кралство от такъв твърд Брекзит. "Ще има финансови смущения. Възможно е подобен сценарий да окаже влияние върху ликвидността", отбеляза Домбровскис пред европейските депутати.

Преди време Английската централна банка и Европейската централна банка заявиха, че са готови да осигурят нужната ликвидност, ако Брекзит без сделка рискува да замрази пазарната търговия.

Ликвидността обаче все още може да бъде засегната от ограничението, наложено на мениджърите на средства в ЕС за търговията им с акции, котирани на британските фондови борси, допълни Домбровскис.

Местата за търговия, както и другите финансови оператори, трябва да бъдат оторизирани от органите на Европейския съюз, ако те искат да обслужват клиенти от ЕС от държава извън единния блок.

Ройтерс посочва, че след Брекзит базираните в Лондон оператори ще бъдат третирани като чужди, което означава, че ще трябва да чакат за възможно разрешение от европейските оторизирани финансови органи, което може да отнеме години.

Агенцията също така отбелязва, че Брекзит се разглежда като един от основните рискове за финансовата стабилност в рамките на ЕС в поверителен анализ, изготвен от Европейският съвет за системен риск (ESRB), председателстван от управителя на ЕЦБ Марио Драги, за ежемесечната среща на финансовите министри от еврозоната, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Комисарят Валдис Домбровскис все пак се опита да внесе известно спокойствие, като отбеляза пред европейските депутати, че финансовата система на ЕС е стабилна и способна да издържи на сериозен икономически спад.

"Финансовата стабилност ще бъде защитена", добави той, но отново повтори призивите си към банките и към другите финансови оператори да се подготвят за Брекзит без сделка, за да могат да се адаптират към такъв сценарий, ако той в крайна сметка се случи.

Други смущения на финансовите пазари могат да бъдат причинени от националните законодателства в 27-те останали държави-членки на ЕС, които се различават в тълкуване на правилата за финансови договори с базираните във Великобритания фирми след Брекзит.

"Твърд" Брекзит би могъл също така да обезсмисли клаузи в облигационните контракти, издадени от европейските банки съгласно английското законодателство, увеличавайки по този начин проблемите с финансирането на кредитните институции, когато те трябва да изградят повече буфери срещу възможни загуби в рамките на нови европейски и световни регламенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна