Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлените поръчки за дълготрайни стоки в САЩ през февруари

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се понижиха рязко през февруари след три поредни месеца на растеж, като в същото време известно отслабване отбелязаха и бизнес инвестициите, което сякаш е нов знак за забавяне на водещата световна икономика в началото на настоящата година.

През февруари новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 1,6% спрямо януари, когато те се повишиха с едва 0,1% (низходяща ревизия от повишение с 0,3%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 1,8%, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Понижението се дължи най-вече на намаляване на транспортните поръчки с 4,8% и в най-голяма степен на спад с цели 31% на поръчките за пътнически самолети. Трябва да се има предвид, че този солиден спад беше факт o]e преди втората смъртоносна катастрофа само в рамите на последните пет месеца на самолет Boeing 737 Max 8, което доведе до принудителното приземяване на този модел на "Боинг" по цял свят.

Изключвайки тези за транспортно оборудване и автомобили, дълготрайните поръчки през февруари се повишиха през февруари с 0,1% след понижение с 0,1% в началото на годината, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се свиха с цели 1,9% след растеж с 0,7% през януари.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, се понижиха с 0,1% след солиден растеж с 0,9% през януари (най-силно повишение от юли 2018-а насам) и след като в края на миналата година те се понижиха с 0,9 на сто. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Понижаването на този тип поръчки през февруари е сякаш предпоставка за отслабване на бизнес инвестициите в следващите месеци след силното начало на годината и след като американските компании ограничиха инвестициите си към края на миналата година, тъй като повишаващите тогава лихви и търговската война с Китай навредиха на веригите за доставки и на бизнес планирането.

Днешните данни сякаш потвърждават сигналите за известно по-нататъшно забавяне на растежа на икономиката на САЩ, въпреки че прогнозите на финансовите пазари за БВП през първото тримесечие на годината варират в голям диапазон - между повишение с едва 1,2% до растеж с 2,1% на годишна база след експанзия с 2,2% в края на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна