Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматично свиване на активността в британския сектор на услугите с оглед на страховете около Брекзит

През март бизнес активността в сферата на услугите на Великобритания се сви изненадващо за пръв път от повече от две и половина години насам с оглед на засилващата се политическа несигурност в страна относно процеса на Брекзит, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, се срина през март до 48,9 пункта от 51,3 пункта през февруари, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромно понижение към нивото от 51,0 пункта. Това представлява първо свиване на този важен за британската икономика сектор от юли 2016-а година насам.

Изключвайки краткосрочният срив на този индекс, който беше факт непосредствено след референдума в подкрепа за излизането на Великобритания от ЕС, проведен през юни 2016-а година, проучването през март е най-слабото от последното десетилетие и се равнява на предишното дъно на индекса, регистрирана през декември 2012-а година, отбеляза агенцията IHS Markit.

Общият PMI индекс, отчитащ бизнес активността в промишлеността и в сферата на услугите на Острова, също отбеляза понижение през март до най-ниско ниво от юли 2016-а година, достигайки ключовата бариера от 50,0 пункта спрямо 51,5 пункта през февруари.

"Вътрешната политическа несигурност ограничи рязко търсенето през март, като клиентите в сферата на услугите се надяват на по-голяма яснота относно процеса на Брекзит преди да се ангажират с нови проекти", посочи главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Според него "забавянето на икономиката през първото тримесечие вероятно ще се превърне в спад през второто тримесечие, освен ако търсенето не се възстанови внезапно, което, като се има предвид неотдавнашната ескалация на неопределеността около Брекзит, изглежда много невероятно".

За разлика от лятото на 2016-а година, когато търсенето се ускори бързо след първоначалния шок от резултата от референдума, британските фирми вече съобщават за трайно намаляващи поръчки за последните три месеца, което е най-продължителния негативен тренд от последната дълбока рецесия през 2009-а година.

Британската лира обаче не реагира на днешното много слабото PMI проучване и продължава да поскъпва с 0,3% към 6-дневен връх около 1,3195 щатски долара, след като късно снощи премиерът Тереза Мей обяви, че ще търси подкрепа от опозицията в лицето на лейбъристите на Корбин относно нова Брекзит сделка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна