Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Swedbank подаде оставка с оглед на разрастващия се скандал за пране на пари

Председателят Swedbank AB - Ларс Идермарк, заяви в петък, че ще напусне незабавно позицията си в банката само седмица, след като и изпълнителният директор на голямата шведска кредитна институция Биргите Бонесен беше отстранен с оглед на бързо разрастващия се скандал с прането на пари, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

В изявлението на Ларс Идермарк се посочва, че той се оттегля, тъй като продължаващото силно медийно внимание върху него противоречи на ролята му на главен изпълнителен директор на най-голямата шведска лесовъдна асоциация Södra.

"След неотдавнашния засилен дебат около Swedbank и въпросите, свързани с банковия контрол по отношение на подозрително пране на пари в балтийските държави, стигнах до заключението, че вниманието на медиите не е съвместимо с ролята ми на главен изпълнителен директор в Södra”, заяви Идермарк. "Затова реших, че най-добрата алтернатива е да напусна незабавно позицията на председател на Swedbank".

Обвиненията срещу Swedbank, отправени преди време от шведска телевизия, свързват банката със скандала в Danske Bank, която е изправена пред серия съдебни дела, глоби и санкции, след като през миналата година призна, че подозрителни плащания за около 200 милиарда евро са преминали през нейния клон в Естония между 2007а- и 2015-а година.

През миналата седмица пък Swedbank уволни своя главен изпълнителен директор Биргите Бонесен само един час преди годишното събрание на банката, след като недоволните акционери ѝ поискаха сметка във връзка с обвиненията за прането на пари.

Това стана факт, след като централата на банката беше обискирана от шведската Служба за икономическа престъпност, която разшири разследването си, за да включи и съмнения в измама, наред с предишна проверка за неразрешено разкриване на вътрешна информация.

Swedbank е изправена пред редица регулаторни разследвания на твърдения за финансови престъпления след доклади на шведската национална телевизия SVT, че банката е изпрала незаконни средства за милиарди евро чрез свои естонски операции.

Настоящият заместник-председател на Swedbank - Улрика Фанке, ще стане новият председател, посочиха от шведската банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени