Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси въпреки заплахата на САЩ да наложи мита на стоки от ЕС за 11 млрд. долара

Европейските фондови индекси излизат предпазливо на "зелена" територия, парирайки първоначалното негативно начало на днешната търговия, което беше факт в резултат на отправените от САЩ заплахи за въвеждане на мита върху вноса на стоки от ЕС за над 11 млрд. долара след решение на Световната търговска организация, че Европейският съюз е предоставял неправомерни държавни субсидии на "Еърбъс" (Airbus).

В ранния следобед общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,18%, заличавайки вчерашно понижение с 0,2%, като обръщането на първоначалната негативна посока се дължи най-вече на поскъпване на банковите акции, както и на акции на енергийните компании след поредно нарастване на петролните фючърси към нови 5-месечни върхове.

Търговията обаче е като цяло доста предпазлива преди очакваната по-късно днес среща в Брюксел на китайския премиер Ли Къцян с лидери на европейските институции във връзка с годишната среща на върха ЕС-Китай, на която среща единният блок ще се опита да накара Пекин да отвори пазарите си за европейския бизнес.

Инвеститорите обаче са в напрегнато очакване на определяната от самите тях като "супер сряда" (10-ти април), когато ще се проведе редовното заседание на ЕЦБ, ще бъде представена стенограмата от последното заседание на Фед и когато ще се състои ключовата среща на лидерите на ЕС, на която те ще трябва да вземат решение относно бъдещето на процеса по Брекзит.

Някои икономисти и анализатори обаче отбелязват, че важността на тази "супер сряда" се преекспонира, тъй като предстоящите тогава три ключови събития е малко вероятно да доведат до големи изненади. Очаква се ЕЦБ да остави основните си лихви непроменени, като в същото време централната банка може да представи някои детайли относно планираната от нея трета програма за дългосрочно "евтино" кредитиране на търговските баки (TLTRO III). По-голям интерес могат да представляват протоколите от последното заседание на Фед с оглед на подновения в последно време натиск върху американската централна банка от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп да намали лихвените ставки.

Най-сериозен повод за тревога на инвеститорите буди утрешната спешна среща на високо равнище на ЕС относно Брекзит. На срещата ще трябва да се реши дали да бъде предоставено ново удължаване на крайния срок за Брекзит до 30-и юни, както настоява Тереза Мей, или ще се настоява Великобритания да напусне ЕС без сделка на 12-ти април, ако междувременно британските власти се откажат да проведат избори за депутати в Европейския парламент, или ако Обединеното кралство се опитва да блокира, или пречи на взимането на решения в рамките на ЕС по време на новото удължаване на Брекзит срока, според информация на британския ежеднeвник The Times.

В очакване на тази серия ключови събития през утрешния ден търговията на европейските фондови е доста вяла и без ясна посока. Индексът FTSE100 се повишава с 0,1%, а италианският MIB - с 0,25%, докато френският индекс CAC 40 се колебае около негово вчерашно ниво на затваряне, а германският DAX 30 се понижава с 0,24%.

След две поредни сесии на спад, днес банковите акции са едни от най-силно поскъпващите. Акциите на Bank of Ireland Group PLC нараства с 1,33%, на Raiffeisen Bank International - с 1,05%, на Credit Suisse Group - с 1,43%, на Royal Bank of Scotland Group - с 0,75% и на  Standard Chartered - с 1,7%.

Повишение отчитат и акциите на енергийните компании с оглед на продължаващото и днес поскъпване на петрола към нови 5-месечни върхове. Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни нараснаха по-рано през деня към 71,35 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през май - към 64,60 долара за барел - поредни техни най-високи нива от началото на ноември 2018-а година.

В същото време обаче акциите на Airbus се понижават с близо 1,8%, след като предложеният от САЩ списък с евентуално обмитявани стоки, произвеждани в ЕС, включва големи пътнически самолети и части за тях. Това води до понижение с между 0,6% и 1,0% и на акциите на важни доставчици на части за Airbus като компаниите Safran, Leonardo и Rolls-Royce.

Заплахата от САЩ за въвеждане на мита върху вноса на европейски стоки за над 11 млрд. долара допринася за предпазливо понижение на фючърсите на трите американски фондови индекси. Фючърсите на индексът DJIA се понижава с 0,1%, на S&P500 - с 0,11% и на Nasdaq100 - с 0,11% преди старта на днешната търговия а Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна