Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 80 % от варненци имат интернет в домовете си

Снимка: архив

76.6 % от домакинствата във Варненска област са имали достъп до интернет в домовете си през 2018 г., съобщават от отдел „Статистически изследвания - Варна“. Година по-рано свързаните с глобалната мрежа семейства са били с 5.4 % по-малко.

Областта е на 3-то място в България по този показател и над средната стойност за страната, която е 72.1 %. За периода 2010 - 2018 г. достъпът до интернет в областта се е удвоил - увеличението е от 48.5 %.

За поредна година, в периода април - юни, на територията на цялата страна Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра, провежда 2 анкетни наблюдения в областта на статистиката на информационното общество - „Изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата“ и „Изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и е-търговията в предприятията“.

Изследванията се провеждат във всички държави членки на ЕС по единна методология. Това дава възможност получената информация да бъде съпоставима на европейско ниво.

В област Варна, в рамките на наблюдението за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата ще бъдат посетени 414 домакинства от 8 града - Варна, Аксаково, Белослав, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово и 10 села - Белоградец, Въглен, Голица, Гроздьово, Казашко, Равна, Страшимирово, Тополи, Цонево и Юнак.

Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Наблюдението ще се осъществи от анкетьори, които са специално обучени за провеждане на персонални интервюта. При посещенията си в домакинствата те ще се легитимират със служебни карти. Обект на изследването са домакинствата и лицата в тях на възраст между 16 и 74 навършени години.

Предприятията от област Варна, които са включени в наблюдението за използване на ИКТ в предприятията са от различни икономически сектори - преработваща промишленост, строителство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности и други.

Респондентите имат възможност сами да определят начина, по който да подадат необходимата информация - онлайн или на хартиен носител или чрез анкетиране на място.

Целта на двете наблюдения е да бъде осигурена международно съпоставима информация за развитието и напредъка на информационното общество сред населението и бизнеса по различни показатели: достъп до интернет, използване на информационни и комуникационни технологии, електронна търговия, електронно правителство и други.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна