Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ се притеснява, че позитивното инвеститорско настроение може да се влоши внезапно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световните финансови пазари бележат добро възстановяване от началото на годината, но това може да се промени внезапно в резултат на "рязко затягане на финансовите условия", което би могло да има множество отрицателни ефекти върху глобалната икономика, предупреди в сряда Международният валутен фонд, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

В последния си доклад "Световна финансова стабилност" МВФ заяви, че рисковете в краткосрочен план са се повишили от миналата есен насам, въпреки че все още остават сдържани според историческите стандарти. Самият доклад описва широк спектър от финансови уязвимости на които са изложени световните пазари.

"Уязвимостите произлизат от наличния ливъридж, ликвидност, падежи и валута несъответствия в балансите на правителствата, фирмите, домакинствата, банките, застрахователните компании и на други финансови институции”, заяви МВФ. "Тъй като тези уязвимости са склонни да нарастват по време на шокове, те могат да увеличат рисковете за финансовата стабилност", допълни фондът.

Днешният доклад на МВФ е факт, след като във вторник фондът намали прогнозата си за световния растеж за трети път в рамите на последните шест месеца, но заяви, че очаква известен икономически подем към края на годината.

Според МВФ има няколко възможни "спусъка", които биха могли да доведат до затягане на финансовите условия, включително преминаване отново към по-агресивна перспективна относно лихвената политика на САЩ (подновяване на очакванията за повишаване на федералната фондова лихва). Други потенциални фактори биха били ескалиращите търговски напрежения, Брекзит без сделка и по-рязко от очакваното забавяне на растежа, предупреди базираната във Вашингтон агенция.

В доклада на МВФ също така се посочва, че оценката на активите на някои ключови финансови пазари "изглежда надвишават нивата, оправдани от икономическите фундаменти", включително американските държавни облигации, корпоративните облигации на САЩ с висок доход и облигациите на нововъзникващи пазари.

Финансовите пазари на САЩ, включително фондовите борси, пък показват "динамика в края на цикъла", посочи МВФ. Световните финансови пазари показват в последно време поведение, което предизвиква опасения относно тяхната стабилност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна