Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив старт на Уолстрийт на фона на мудния глобален растеж и в очакване на банковите корпоративни отчети

В четвъртък търговията на американските фондови борси стартира доста предпазливо с оглед на притесненията, свързани със слабия глобален икономически растеж, като в същото време инвеститорите са в очакване на първите корпоративни отчети за началото на годината, които ще бъдат представени от банките JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co преди старта на петъчната търговия.

Индексът DJIA се повишава с около 40 пункта (с 0,16%), широкият индекс S&P500 - с 0,13%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се търгува около и малко под неговия 6-месечен връх, достигнат в края на търговията в сряда.

От една страна инвеститорите изглежда притеснени относно растежа на световната икономика след предупрежденията, направените от Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, както и след занижените за пореден път прогнози на МВФ за глобалната икономическа експанзия през настоящата година.

От друга страна коментарите на американския финансов министър Стивън Мнучин относно отбелязания прогрес при търговските преговори между САЩ и Китай изглеждат в подкрепа на инвеститорския риск-апетит.

Вниманието обаче постепенно се съсредоточава върху корпоративните отчети на американските компании за първото тримесечие на годината, като банките JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co са първите, които ще представят финансовите си резултати малко преди старта на петъчната търговия на Уолстрийт.

Според данни на FactSet, осреднените прогнози на анализаторите са за понижение с 4,2% на печалбите на компаниите, влизащи в широкия индекс S&P500. Това би представлявало първо намаляване на тримесечните печалби от 2016-а година насам.

В същото време се очаква печалбите на банките, които влизат в индекса S&P500, да нараснат с 2,3%, което обаче е далеч под направените преди шест месеца оценки за ръст с 8,2%, според данни на Refinitiv. Тази силна низходяща ревизия е в резултат на рязката промяна на политиката на Федералния резерв в посока прекратяване на тригодишния цикъл на постепенно повишаване на лихвените ставки и последвалото значително понижение на доходността на американските облигации и най-вече а 10-годишните книжа.

Въпреки очакванията за по-слаби корпоративни отчети през първото тримесечие, индексът S&P500 също се търгува в 6-месечни върхове и с по-малко под 2% под неговото рекордно историческо ниво от 21-ви септември 2019-а година. Финансовият подиндекс на S&P500 пък нараства с 0,7%, а индексът на банковия сектор - с 0,9%.

Акциите на JPMorgan Chase & Co. се повишават с 0,96%, а на Wells Fargo & Co. се търгуват малко под тяхното вчерашно ниво на затваряне преди утрешните важни финансови отчети на двете водещи американски банки за първите три месеца на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени