Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Малстрьом приветства одобрения от ЕС старт на търговските преговори със САЩ

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом приветства одобрението на страните-членки от Европейския съюз за започване на търговски преговори със Съединените щати с цел постигане на ограничено търговско споразумение и изрази надежда, че преговорите ще започнат "възможно най-скоро".

"Вече сме готови да преминем към следващата фаза на отношенията между ЕС и САЩ", заяви Малмстрьом и отбеляза, че днешното решение представлява "съществена стъпка за предотвратяване на потенциално вредна търговска война и прекратяване на самоунищожителния цикъла от мерки и контрамерки", отбеляза тя и отново подчерта, че евентуално търговско споразумение със САЩ няма да включва селското стопанство, тъй като това е "червена линия за Европа".

Според Малмстрьом, ако бъде договорена, предложената сделка ще бъде "печеливша" и за двете страни, тъй като ще увеличи европейския износ за САЩ с 8%, докато американският износ за ЕС ще се увеличи с 9%.

Тя обаче подчерта, че ЕС ще прекрати незабавно преговорите, ако Вашингтон продължи с въвеждането на повече тарифи за европейските стоки.

В същото време обаче Сесилия Малстрьом подчерта, че на 17-и април ще бъде публикуван списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с високи мита в случай, че САЩ изпълни заканата си от преди седмица да въведе тарифи върху вноса на европейските стоки на стойност 11 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна