Eмисия новини
от 04.00 часа

Стабилен растеж на китайската икономика през първото тримесечие благодарение на изненадващ индустриален подем

Китайският икономически растеж стабилизира в началото на годината, опровергавайки очакванията за по-нататъшно забавяне, тъй като индустриалното производство отбеляза изненадващо силен отскок през март, а потребителското търсене показа признаци на подобрение с оглед на по-добро от прогнозите нарастване на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро на страната.

Представените в сряда данни предполагат, че полаганите от страна на властите в Пекин усилия (посредством нови стимулиращи мерки) за обръщане на негативна икономическа тенденция сякаш започват да дават резултат.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през първото тримесечие на 2019-а година с 1,4% спрямо последните три месеца на предходната година, когато се повиши с 1,5 на сто. На годишна база обаче БВП се повиши за второ поредно тримесечие с 6,4%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово забавяне до 6,3 на сто. Трябва все пак да се има предвид, че икономическата експанзия от 6,4% е най-слабата от 2009-а година.

Данните отговарят на заложения от китайските власти целеви растежен диапазон за 2019-а година между 6,0% и 6,5% и предполагат, че правителствени усилия за свежо стимулиране на икономиката вече дават резултат.

Националното статистическо бюро представи и по-добри от очакваното данни за основните икономическо показатели на Китай за месец март, отбелязвайки че икономиката показва "увеличаващи се позитивни фактори".

Индустриалното производство през март нарасна с цели 8,5% на годишна база (най-силен растеж от юли 2014-а) след слабо повишение с 5,3% през предходните два месеца и далеч над очакванията за растеж с 5,9 на сто. Според националната статистика солиден подем е отбелязало производството на строителни материали като стомана и цимент, както и производството на машини и съоръжения. Индустриалният производствен растеж вероятно ще остане стабилен, тъй като се очаква износът да се разшири, посочи говорител на Националното статистическо бюро, визирайки силните експортни данни за март.

Продажбите на дребно пък се повишиха през март с 8,7%, надвишавайки очакванията за растеж с 8,4% и след повишение с 8,2% през предходните два месеца на годината, като тези данни могат да парират част от опасенията за отслабване на потребителското доверие в Китай.

Дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха през периода януари - март с 6,3% спрямо година по-рано, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари и след растеж с 6,1% през първите два месеца на годината. Инвестициите само в пазара на недвижими имоти пък нараснаха през първото тримесечие с 11,8% спрямо началото на 2018-а година.

Въпреки днешната поредица от по-силни данни редица анализатори предупреждават, че е прекалено рано да се твърди, че икономиката на Китай е започнала да се възстановява устойчиво от досегашната ѝ слабост. Според тях ще са необходими по-нататъшни стимулиращи мерки от властите в Пекин, за да се запази настоящия възходящ импулс на втората по сила световна икономика. Мнозина от тях продължават да очакват, че възстановяването на китайската икономика ще стартира едва през втората половина на годината.

Вероятно с оглед на тези опасения азиатските фондови борси не реагира с прекомерен ентусиазъм на днешните по-силни макроданни от Китай. Основният индекс на борсата в Шанхай ( Shanghai Composite) приключи търговията в сряда с повишение от едва 0,29%, индексът Hang Seng затвори почти без промяна (повишение с 0,01%), а японският индекс Nikkei нарасна с 0,25%. Южнокорейският фондов индекс Kospi обаче се понижи с 0,12%, а австралийският ASX200 - с 0,33%.


Още от

Най-четени