Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„База Марс 1“ се появи в пустинята Гоби

Симулацията има образователна и туристическа цел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В средата на пустинята Гоби в Китай е разположена база симулатор на обстановката на Марс, но вместо с тайконавти, които тренират оцеляване на Червената планета, обектът е пълен с ученици, пише в свой репортаж АФП.

Обградена от безплодни хълмове в северозападната провинция Гансу „База Марс 1“ е открита днес с целта да покаже на младежите, а скоро и на туристи, как би изглеждал животът на Марс.

Откриването на обекта идва на фона на напредък на Китай в опитите да навакса и да се превърне в космическа сила с амбицията да изпрати хора на Луната.

Базата има сребрист купол и девет модула, включително жилищни райони, контролна зала, оранжерия. Стойността на проекта е 50 млн. юана ($7,47 млн.).

Децата могат да правят преходи в пустинята и да изследват пещери в сходния с марсиански пейзаж. Най-близкият град – Цзинчан, е на 40 км.

Днес около 100 ученици от близко училище се разходиха в района, облечени в „скафандри“.

Компанията зад инициативата С-Спейс планира да отвори догодина базата, в момента образователно съоръжение, за туристи. В допълнение ще се появи тематичен хотел и ресторант.

Само преди месец в съседната провинция Синхай бе открито „марсианско селище“. Там е най-високият пустинен район в света, който е изключително сух и горещ. Смятан е за най-сходен с условията на Червената планета. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна